Permakulttuurikirjallisuutta

Suomenkielistä kirjallisuutta on aiheesta niukanlaisesti, mutta esimerkiksi englanninkielistä senkin edestä. Tässä muutamia kirjoja jotka omasta mielestä ovat olleet parhaita näkemiäni alustuksia permakulttuuriin ja sen sovellutuksiin eri osa-alueilla.

Risto Isomäki: Puukirja

Onhan näitä metsäpuutarhajuttuja suomen kielelläkin! ”Puukirja on kirja puiden mahdollisuuksista ravinnon tuotannossa ja uhkaavien ilmastonmuutosten torjumisessa. Kirja tarjoaa joukon uusia ideoita siitä, miten suomalaiset metsänomistajat voisivat jatkossa kasvattaa metsistä saamiaan tuloja. Luettuasi Puukirjan et enää katso maailmaa entisin silmin.”

Tilattavissa Maan Ystävien kaupasta  6e.

Pentti Alanko: Pieni vihreä kirjani

Pieni vihreä kirjani on Pentti Alangon, Suomen tunnetuimman puutarhurin, kauniiksi paketiksi koottu mietelmäkirja. Sen pienissä kirjoituksissa pohditaan, miten puutarhassa toimiminen voi tulla helpommaksi ja kuinka omaan harrastukseen voi löytää uusia ulottuvuuksia. Kirjan käytännöllisillä neuvoilla kotipuutarhan voi myös saada helppohoitoisemmaksi ja luonnollisemmaksi. Usein juuri luontoa vastaan toimiminen tekee puutarhan työläämmäksi hoitaa. ”

Kirjan voi tilata täältä hintaan 13,50e.

Suomenkielisiä kaupunkiviljelykirjoja kuten allaoleva Kaupunkiviljelijän opas on arvioitu ja vertailtu Suomen Luonnon sivuilla.

kaupunkiviljelijän opas

 

 

 

 

 

 

Englanninkielisiä permakulttuurikirjoja:

Toby Hemenway: Gaia’s Garden – A Guide To Home-Scale Permaculture

Hyvä alustus etenkin ensimmäiseksi kotimittakaavan oppaaksi ekologisen puutarhanhoidon maailmaan.

Selkeä, helppolukuinen ja johdonmukainen kirja, joka antaa paljon esimerkkejä luonnon mallien ja permakulttuuriperiaatteiden soveltamisesta.

Rohkaiseva ja innostava opus uusille ja vanhoille puutarhureille!

Jeff Lowenfells ja Wayne Lewis: Teaming With Microbes

Eräässä blogiartikkelissakin mainostamani mainio maaperäbiologian kirja. Monimutkaiselta kuulostavasta aiheesta huolimatta on selkeä ja täynnä käytännöllistä kotipuutarhurin sovellettavissa olevaa tietoa siitä, kuinka viljavuuden kohennuksen ja voi hoitaa maaperän eliöiden kanssa liittoutumalla.

Kirja esittelee maaperätieteen perusteet, maaperän asukit ja niiden roolit maan ravintoverkossa, viljavuuden ja kasvien ravitsemisen periaatteet sekä esimerkiksi antaa esimerkkejä ja reseptejä eri tarpeisiin sopivien kompostien sekä hapetetun mikrobirikkaan ”kompostiteen” tekoon.

Martin Crawford: Creating a Forest Garden

Tiettävästi uusin metsäpuutarhoista kertova tietojätti. Selkeä, johdonmukaisesti etenevä opas metsäpuutarhan perustamiseen, suunnitteluun sekä ylläpitoon. Esittelee suuren määrän lauhkean ilmaston syötäviä lajeja. Kirjoitettu Englannin olosuhteisiin joten monin osin sovellettavissa myös Suomessa. Saatavilla ainakin Helsingin keskustan Akateemisessa kirjakaupassa.

Yksissä kansissa huikea määrä tietoa!

Brad Lancaster: Rainwater Harvesting For Drylands And Beyond

Maailmalla mainioksi toteamani opassarja permakulttuurin inspiroimista sovellutuksista kuivuuden selättämiseen karuissakin oloissa.

Osa 1 kertoo perusperiaatteista, osa 2 kertoo maanrakennustöistä ja tulossa on osa 3 erilaisista säiliöistä veden varastoinnissa.

Jätä kommentti