Pieni permakulttuurisanasto

Tässä pieni sanaston alku joillekin yleisille permakulttuuritermeille ja -käsitteille. Ehdota lisää sanoja tai parempia käännöksiä kommenttikenttään!

Ekolokero / rako (engl. niche) on avoin tila joko paikassa tai ajassa, johon esimerkiksi jokin eliö voi asettua asumaan ja elämään. Sellainen voi olla esimerkiksi tyhjä laikku paljasta multaa kasvimaalla tai kaupunkiviljelyssä vertikaalinen ulottuvuus eli pystysuora tila esim. seinän vierustalla. Sanonta kuuluu: Jollet täytä avoimia ekolokeroita itse, luonto täyttää ne jollain puolestasi. Opi tunnistamaan avoin tila ja hyödyntämään sitä sen sijaan että taistelisit sen potentiaalia vastaan.

Kate (engl. mulch) on yleensä eloperäistä ainesta kuten oksasilppua, olkea, pahvia tms, jota käytetään peittämään paljasta maan pintaa ja joka hajotessaan tarjoaa esim. hedelmäpuiden juurille ravinteita ja rakentaa maan ruokamultakerrosta. Katteena voi käyttää tietyissä tapauksissa myös esim. kiviä.

Katekasvi (engl. cover crop) on paljaalle maalle esim. muokkauksen tai muun häiriön jälkeen kylvetty maanpeitekasvi, jonka tarkoituksena on paikata avoin maan pinta ja näin suojata sitä eroosiolta sekä täyttää avoin tila ennen kuin jokin ei-toivottu kasvi asettuu siihen. Katekasvit ovat usein nopeasti itäviä yksivuotisia, ns. pioneerikasveja. Ne voivat myös sitoa typpeä tai esim. tarjota mettä pölyttäjille.

Kateviljely (no-till gardening) on melko intensiivinen viljelymenetelmä, jossa maata ei muokata, vaan sen viljavuutta hoidetaan lisäämällä penkkien pinnalle eloperäisiä aineksia kuten kompostia, lantaa, lehtiä, erilaisia kasvinosia, ruohosilppua, olkea tms. Sopii hyvin käytettäväksi lähellä vyöhykkeellä I.

(Ilmastettu) kompostitee (engl. actively aerated compost tea) on nestemäinen aktiivisen ilmastuksen avulla tuotettu liuos. Siinä pieni määrä runsaasti hyödyllisiä pieneliöitä sisältävää kompostia liuotetaan veteen ja ruokitaan esim. humushapolla, merilevällä, kalalannoitteella ja melassilla ja ilmastetaan 24-48h, jolloin bakteerien määrä kasvaa huikeaksi. Valmis liuos tulee ruiskuttaa peltoon, kasvimaahan ja kasvien lehdille muutaman tunnin kuluessa ilmastuksen lopetuksesta, tai se muuttuu anaerobiseksi ja toivotut eliöt kuolevat. Huom. kompostitee on eri asia kuin erilaiset kasvikäytteet, jossa esim. nokkosta tai rohtoraunioyrttiä liotetaan seisovassa vedessä lannoitteeksi.

Lämpöä varaava massa (engl. thermal mass) voi olla mitä tahansa lämpöä varaavaa materiaalia. Esimerkiksi leivinuunin tiilet tai suuret kivet voivat varata itseensä lämpöä, jota voi hyödyntää tasaamaan pitemmiksi ajoiksi lämpötiloja kylminä vuorokauden- tai vuodenaikoina esim. taloissa, kasvihuoneissa tai vaikkapa hallanarkojen kasvien ympärillä. Lämpöä voi varata myös esim. suureen vesimassaan, maaperään tms.

Pienilmasto (engl. microclimate) on

Ravinteiden kerryttäjäkasvit (engl. dynamic accumulator plants) ovat kasveja, joilla on kyky nostaa juurtensa avulla mineraaleja ja hivenaineita syvältä maan uumenista. Kun kasvi kuihtuu tai leikataan ja esim. kompostoidaan, siihen sitoutuneet ravinteet tulevat uudelleen maaperän ja muiden kasvien käyttöön maan pinnalle. Tällaisia kasveja on lukuisia, esim. rohtoraunioyrtti, siankärsämö ja voikukka. Lataa täältä suomenkielinen Kerryttäjäkasvit-lista.

Typensitojakasvit (engl. nitrogen fixing plants) ovat kasveja, joiden juurissa asuu symbioosissa bakteereita, jotka kykenevät sitomaan sinne ilmakehän typpeä, joka sellaisenaan ei kaasumaisessa muodossa ole kasveille käyttökelpoisessa muodossa. Tällaisia kasveja ovat esim. apilat, pavut ja herneet, siperianhernepensas ja tyrni. Typpeä vapautuu parhaiten juurista maaperään ja muiden kasvien käyttöön kun kasvia leikataan oikeaan aikaan. Katso myös: dynaamiset kerryttäjäkasvit.

Sektorianalyysi (engl. sector analysis) on suunnittelun apumenetelmä, jossa tunnistetaan suunniteltavalle alueelle ulkoa päin tulevia energiavirtoja. Sellaisia ovat esimerkiksi auringon kulkureitti, kylmä pohjoistuuli, maantieltä kantautuva melu, kaunis tai epämiellyttävä näkymä, mahdollisesti tulviva joki, eläinten kulkureitit jne. Mieti miltä näistä energioista haluat suojautua (esim. istuttamalla tuulensuojaksi puita tai eläinten esteeksi piikikkään pensasaidan), ja mille haluat olla avoin (esim. iso rakennus tai puu voi tukkia talven matalalta paistavan auringon pääsyn ikkunoista).

Vyöhykeanalyysi (engl. zone analysis) on toinen suunnittelun apumenetelmä, jossa tunnistetaan useimmiten käytetyt alueet esim. omassa pihapiirissä tai maatilan eri alueilla. Kodin välitön ja tiiveimmin hoidettu ympäristö on vyöhykettä I, hieman kauempana tai harvemmin käytetty on vyöhyke II, vyöhykkeellä III voi olla esim. kotieläinten laitumia, lehdespuu- tai vesakkoviljelmiä jne. Vyöhyke V on villi ja koskematon, luonnon huomaan jätetty alue jossa käymme havainnoimassa ja ottamassa oppia.

Ymppi (inoculant) on ”lisäys tai alku, aines jossa on toivottua elämää, joka sitten lisääntyy uudessa ympäristössä.” Esimerkiksi palkokasvien siemeniin voi ympätä typensitojabakteereita joko kaupallisesta valmisteesta tai liottamalla niitä vedessä johon on tehosekoittimessa jauhettu bakteereita ja typpinystyröitä sisältävien kasvien juuria. Tämä on hyödyllistä mikäli maaperä on köyhää tai elotonta ja siinä ei luonnostaan olisi tarvittavia eliöitä. Myös sienijuuria voi lisätä esim. istutettaviin puuntaimiin ympeistä.

Advertisement

Yksi ajatus artikkelista “Pieni permakulttuurisanasto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s