Uusi suomenkielinen permakulttuuriopas

Tällaisia uutisia Elontilalta Kolilta!

permakulttuuriopas

Kasvattajille suunnattu permakulttuuriopas julkaistaan kansainvälisenä permakulttuuripäivänä

Julkaistava opas on ensimmäinen suomenkielinen kasvattajille suunnattu käsikirja permakulttuurista. Julkaisu koostuu teoriaosasta ja käytännön kasvatuksellisista ohjelmista, joiden avulla ohjaajat, opettajat ja kaikki aiheesta kiinnostuneet voivat ottaa ohjelmat käyttöön omissa toimipaikoissaan. Oppaan julkaisee ympäristö- ja luontoalaan ja luontomatkailuun erikoistunut yritys Elontila (ET) Ay ja se on maksutta saatavilla ja ladattavissa osoitteessa https://db.tt/2NgSp1Fn.

Ympäristöministeriö on mahdollistanut oppaan julkaisemisen. Permakulttuuriopas julkaistaan virallisesti kansainvälisenä permakulttuuripäivänä 3.5.2015.

Kestävää elämäntapaa ja tulevaisuutta rakentamaan

Julkaisun käytännön kasvatuksellisessa osassa esitellään ohjelmia kasvattajien käyttöön. Ensimmäinen ohjelma on suunnattu erityisesti lukiolaisille. Siinä kuvataan käytännönläheisesti, kuinka permakulttuurisuunnitelma laaditaan askel askeleelta. Toisessa kokonaisuudessa kuvataan permakulttuurin periaatteisiin pohjautuva ohjelma, jota voidaan käyttää esim. leirikouluohjelmana, luontokoulujen ja -keskusten kummiluokkaohjelmana, osana kerhotoimintaa tai osana koulussa tapahtuvaa opetusta. Kolmannessa ”ekologisen puutarhan perustaminen”-kokonaisuudessa esitellään, miten permakulttuurin ja ekologian periaatteita soveltaen voidaan päiväkotien ja koulujen ympäristöä kehittää mahdollisimman kestävällä tavalla. Näitä kolmea ohjelmaa ja niissä esitettyjä menetelmiä voi tietysti käyttää ja soveltaa kunkin lukijan omaan paikkaan. Ne eivät ole sidottuja vain kouluihin ja päiväkoteihin. Oppaan julkaisijalla on tarvittaessa valmiudet tukea kasvattajia ohjelmien käynnistämisessä.

– Permakulttuurin sisältö luo puitteen kestävälle elämäntavalle ja tulevaisuudelle sekä kestävien yhteisöjen rakentamiselle. Maapallo tarvitsee kokonaisvaltaista näkökulmaa ja toisaalta myös paikallisia kannustavia toimintatapoja kestävien yhteisöjen ja kulttuurien rakentamiseksi, toteaa oppaan kirjoittaja, MMM, yrittäjä Ilkka Aula.

Oppaan sisällön ja tekemisen inspiroivana lähteenä on toiminut Elontilan toimipaikka, Mattilan tila, Kolin kansallispuistossa. Se on tarjonnut ennen kaikkea paikan oppimiselle, kokemiselle, kokeilemiselle ja olemiselle. Parhaimmat oppaan sisältöön ja ulkoasuun liittyvät oivallukset ovat syntyneet Mattilan puutarhan poluilla.

Lisätiedot:

Ilkka Aula, p. 045-8797999,  et@elontila.fi, www.elontila.fi

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s