Viisi lempparityökalua luomupuutarhaan: Michael Hewins

Artikkeli käännetty Milkwoodin blogista tekijän luvalla ja löytyy täältä
http://milkwood.net/2014/05/12/5-fave-organic-market-gardening-tools-michael-hewins/5fave-1

Luonnonmukaisen kauppapuutarhurin työkalupakki on hänen paras kaverinsa – oikeilla työkaluilla 50 minuutin homma voi tipahtaa viiteen minuuttiin.

Tarjolla on huikea valikoima työkaluja, jotka ovat arvokkaita apuvälineitä puutarhassa, mutta vaikuttaa siltä, että osa niistä otetaan  vajasta hyvään käyttöön päivittäin – ne niin sanotut vanhat uskolliset.

5fave-2Kysyimme siis kauppapuutarha-ammattilaiseltamme Michael Hewinsiltä, mitkä ovat hänelle ne mieluisimmat.

Michael on pääopettajamme Organic Market Gardening- ja Serious Backyard Veggies – kursseillamme, ja on viljellyt vihanneksia vuosien ajan, mukaanlukien Milkwoodin kauppapuutarhan pyörittäminen Mudgeessa, ja Commo2Us:in porukan kanssa työskentely Duralissa.

Hänestä oli hieman hankalaa valita vain viisi, sillä hän on kiintynyt moniin työkaluistaan, mutta lopulta hän teki niin. Näitä hän käyttää eniten, osaa niistä päivittäin – ilman mitään erityistä järjestystä.

5fave-3

5fave-4
1. Tarkkuuskylvökone

Tällä kapistuksella penkkien kylvötyöt onnistuvat paljon nopeammin ratassysteemin ansiosta, joka pudottaa siemenet automaattisesti oikeaan syvyyteen ja sopivin välimatkoin.

”Kun kylvökone etenee penkkiä pitkin, se tekee monta hommaa samalla kertaa. Se muokkaa kylvöuran oikealta syvyydeltä ja leveydeltä, pudottaa siemenen, peittää sen, tasoittaa kylvökohdan ja merkitsee rivin.”

Michael kertoo myös, että kun siemenet on kylvetty kunnollisesti tämän laitteen avulla, se voi myös tehdä muista tulevista käsityötä vaativista vaiheista, kuten kitkemisetä, multaamisesta ja sadonkorjuusta vielä hieman tehokkaampia. Siihen voi myös kiinnittää lisälaitteita, kuten lannoitteenlevittimen.

”Rakastan tämän työkalun tarkkuutta. Monien vuosien käsinkylvämisen jälkeen tajuaa välittömästi kuinka tehokas se on. Jokainen siemen menee oikeaan syvyyteen (maan rakenteesta riippuen), täydellisen siistissä rivissä.”

Menneitä ovat kumarassa kylväen vietetyt päivät!

5fave-55fave-6

2. Pyöräkuokka

Vanha vaatimaton pyöräkuokka on ollut maisemissa jo pitkään – modernin maatalouden alkuajoista alkaen. Mutte se ei tee siitä yhtään epäoleellisempaa tai vähemmän upeaa tänä päivänä.

”Sen on helposti oltava yksi kauppapuutarhan arvostetuimpia ja käytetyimpiä työkaluja kitkemisen, muokkaamisen, multaamisen ja aumaamisen kaltaisissa tehtävissä.”

Käsityökaluksi tahti, jolla pyöräkuokalla saa tehtyä asioita ei jää toiseksi millekään – puolessa ajassa, murto-osalla energiasta.

Kauppapuutarhassa yksi pyöräkuokan tehtävistä on kitkeminen, mutta niillä voi myös mullata tiettyjä kasveja kuten purjoja, tehdä istutusaumoja (pääasiassa suurille mukulakasveille) sekä aukaista jo olemassaolevien penkkien pintaa uudelleenkylvöjä tai taimien istutuksia varten.”

heilurihara5fave083. Heilurihara

Kuten sen nimikin jo kertoo, tämän haran pää heijaa edestakaisin kitkiessä, yhdistäen kätevästi sekä työntö- että vetoharan ominaisuudet.

Se on yksinkertainen käyttää (vähän niinkuin luudalla lakaisisi) ja hitosti kevyempi selälle ja reisille kuin käsin kitkeminen.

Michaelilla ei ole pienintäkään ongelmaa sanoa, että tämä on yksi hänen lempityökaluistaan.

”Terä leikkaa juuri maanpinnan alapuolelta ja viiltää rikkaruohojen juuriston tai heittää koko rikkakasvin maan pinnalle. Se toimii hyvin eri maalajeilla, mutta sopii oikein hyvin maalajeille joiden savipitoisuus on korkea.”

Se on erinomainen myös rankkasateen jälkeisiin kitkentäoperaatioihin.

”Toinen pikkujuttu josta myös pidän on, että sitä voi käyttää myös hieman kosteammassa maassa, sillä se ei kerää könttejä samalla tavoin kuin muut harat.”

5fave-6

4. Monitoimityökalu/linkkuveitsi & puutarhaveitsi

Kaikkivoipa työkalu. Vapise MacGyver!

”Monitoimityökaluni – käytän Leathermania – on aina mukanani ja käytän sitä päivittäin ellen jopa tunneittain. Siinä on laaja valikoima vimpaimia, joilla voi tehdä mitä vain kasteluletkun leikkaamisesta oluen avaamiseen työpäivän päätteeksi. Tunnen oloni alastomaksi ilman tätä työkalua ja kannan sitä nahkapussukassa melkein minne ikinä menenkin.”

Jokaisen puutarhurin must have on hyvä sadonkorjuutyökalu. ”Toinen tärkeä työkalu on puutarha- tai sadonkorjuuveitsi. Tällä hetkellä käytän Opinelia.

Hiiliterästerän saa teroitettua niin teräväksi, että sillä voi ajaa partansa, se pysyy terässä pitkään, kahva on ergonomisesti muotoiltu, se on kevyt ja helppokäyttöinen.”

Ja tietenkin, näiden pitäminen terävänä on aivan ehdotonta. ”Veitsi on vain niin hyvä kuin sen terä on. Käytän Lanskyn volframikarbidi-teroitussysteemiä.”

 5-fave75-fave85-fave9

5. Traktori

Puutarhan koosta riippuen Michael on innokas käyttämään myös hieman koneita tehokkuuden ylläpitoon. Sekä työnnettävä että päältä ajettava traktori voivat olla oivallinen lisä toimintaan.

Hän ei ole aina käyttänyt traktoria, eikä välttämättä aina tule käyttämään, mutta nykyisellään Common2Us:illa hän pitää sitä kätevänä.

”Luotettava traktori on eräänlainen välttämättömyys elinkelpoisen, tehokkaan ja menestyvän kauppapuutarhan pyörittämiseen.

Sillä voi tehdä todella monenlaisia töitä koneen koosta, hevosvoimista, siihen liitetyistä laitteista ja aiotusta suunnitelmasta riippuen. Työskenneltyään vuosia pelkillä käsityökaluilla, on pieni traktori oikea siunaus.

Se on modernia teknologiaa, joka toimii asiaankuuluvasti ja tehokkaasti, jotta voi toimia elinkelpoisesti mittakaavassa, jonka markkinoilla kilpailu vaatiin.

Idea on, että aloittaen tyhjästä yksi käsityökaluja käyttävä ihminen voi laittaa siementen kylvö- tai taimienistutuskuntoon 15 metrin pituisen istutuspenkinn.  25-45 minuutissa.  Sama tapahtuu traktorilla yhdellä ajolla.

Tehokkuuden vastapainona on kuitenkin omat haittapuolensa.

Ne ovat äänekkäitä, haisevia, painavia ja kömpelöitä, ne hajoavat, tiivistävät maaperää ja synnyttävät usein olosuhteita, joiden korjaamiseen tai lievittämiseeen tarvitaan lisää traktorityötä. Ne ovat kalliita ja voivat olla myös vaarallisia.”

5-fave10Michaelin ykkösvinkit työkalujen hoitoon

  • Pidä työkalut kuivana, ripusta ne roikkumaan
  • Pidä ne puhtaana kuivuneista multakokkareista, jotta metalli ei ruostuisi. Pikainen kastaminen vedessä ja pyyhkäisy riittää.
  • Pidä kaikki liikkuvat osat öljyttynä
  • Käytä niitä niiden oikeaan käyttötarkoitukseen
  • Pidä varret öljyttynä ja sileinä. Sipaise kevyesti hiekkapaperilla ja levitä puuhun pellavansiemenöljyä, jotta pinta umpeutuu. Myös kevyt mehiläisvahakerros pellavansiemenöljyn imeydyttyä on hyödyksi.

5-fave11

Mistä näitä työkaluja saa

Jos olet Australiassa, mene suoraan Allsun Farmin nettisivuille – he ovat myyneet mahtavia käsityökaluja luomupuutarhureille jo vuosikymmenten ajan. He tietävät mistä puhuvat, ja antavat aina mielellään neuvoja oikean työkalun valinnassa.

Jos olet USA:ssa, Johnny’s Seeds on työntekijöiden omistama yritys, jolla on valtava arsenaali käsityökaluja luomupuutarhureille. Käy kurkkaamassa.

Leatherman- monitoimityökaluja ja Opinel -veitsiä saa netistä.

5-fave12Kartuta taitoja luomupuutarhanhoidosta

Aikataulussamme keväällä on Intro to Organic Market Gardening – kurssi sekä Market Garden Master Class, jonka päivämäärä ilmoitetaan myöhemmin.

Mikäli olet enemmän takapihatyyppiä, pidämme myös Serious Backyard Veggies – kursseja pienemmän mittakaavan (aivan yhtä upeille) viljelijöille.

5-fave13Lopuksi pieni huomautus luomukauppapuutarhanhoidosta

Miksi artikkelissa mainitaan heilurihara ja pyöräkuokka? Koska luomukauppapuutarhurit vähentävät rikkaruohopainetta riveissään kitkemällä, torjunta-aineiden ruiskuttamisen sijaan.

Tällainen ennallistava toiminta suojelee maaperän terveyttä, ihmisten terveyttä, mehiläisten terveyttä jne, ja myös kasvattaa viljelijän työtaakkaa.

Ja osittain tästä syystä asiakas joutuu maksamaan vähän enemmän luomuvihanneksista kun niiden surullisista, ruiskutetuista serkuista.

Ajatus seuraavalle kerralle, kun keskustelu herää oikean ruoan hinnasta. Loppujen lopuksi kaikessa on kysymys siitä millaista energiaa käytetään lopussa saatavan energian saamiseksi. Voit maksaa viljelijälle, tai maksaa lääkärille.

On meidän kaikkien asia tehdä valintoja ja myös kannustaa viljelijöitämme kasvattamaan sellaista ruokaa, jolla haluamme perheemme ruokkia. Tai organisoida vaihtoehtoja kemikaalittomien ruokaosuuskuntien muodossa, tai millä tahansa muulla toimivalla tavalla siellä missä olet.

Iloista viljelyä! Mitkä ovat sinun lempityökalujasi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s