Koivunkantosieniä hakeviljelmästä

koivunkantosienet koroinen9-14-1Hihuu! Puhelin pirahti hiljattain ja langan päästä kuului iloisia uutisia – viime syksynä perustamamme ”sienipuutarha puuhakkeeseen”-tyylillä Koroisilla Turussa tehty koivunkantosienen viljelmä oli alkanut tuottaa vinhasti sientä! Tässä muutamia ennen ja jälkeen-tunnelmia.

Ja huom huom! Tähän ja moneen muuhun mielenkiintoiseen teemaan voi tänä viikonloppuna käydä tutustumassa Koroisten Ekokesteillä!

Kuvassa lähtötilanne vuosi sitten. Teimme viljelmän noudatellen parhaamme mukaan Milkwoodin hakeviljelmäohjetta, joka löytyy suomeksi käännettynä myös tämän blogin sieniviljelyosastolta. Viljelmää ei oltu kasteltu kesällä kertaakaan, vaan se alkoi tuottaa omia aikojaan sateiden saavuttua. Kiitos vielä kerran kaikille haketta kärräämässä ja muuten kaverina rakentamisessa olleille!

Lähtötilanne n. vuosi sitten.

Lähtötilanne reilu vuosi sitten. Huom. päällä ruokokate hakkeen kuivumista estämässä.

Ja näin siinä kävi! Turun yliopiston sieniprofessori Jouni Issakainen tutkii viljelmää (kiitos ympeistä Jouni!).

Plop plop plop! Sateen mukana alkoi tulla sieniä kuivasta kesästä huolimatta!

Plop plop plop! Sateen mukana alkoi tulla sieniä kuivasta kesästä huolimatta!

Lähikuvaa sienistä.

Lähikuvaa sienistä.

Kuvat Outi Tuomela

7 ajatusta artikkelista “Koivunkantosieniä hakeviljelmästä

 1. Jan

  Hienoja juttuja teette siellä, terveisiä Espanjasta ja jatkakaa mainiota toimintaa! 🙂

  Vastaa
 2. pohjoinenpermakulttuuri Kirjoittaja

  Koivunkantosienestä vielä sen verran, että söimme juuri Koroisilla lounaaksi näistä tehtyä sienikeittoa joka oli oikein makoisaa! Huomautuksena kuulin, että sieni alkaa poimimisen jälkeen aika pian nahistua, joten säilyvyys ei ole kovin kummoinen. Tämän vuoksi, mikäli heti ruuaksi laitto ei ole mahdollista, voisi sienet laittaa kuivumaan esim. kehikkoon pingotetun verkon päälle, tai vaikka kuivuriin jolloin käyttö on mahdollista hyvin paljon pitemmän ajan kuluessa.

  Vastaa
  1. seijasinikki

   Miksi valitsitte juuri taman sienilajin? Mitka muut sienet sopivat pohjoisen ilmaston sieniviljelyyn? Olemme erittain kiinnostuneet tasta aiheesta taalla Alaskassa.

   Vastaa
   1. pohjoinenpermakulttuuri Kirjoittaja

    Koivunkantosieni valikoitui tähän kokeiluun sillä ymppiä oli tuolta Turun yliopiston projektista saatavilla, ja kun se on kotoperäinen laji niin ei säikähdä kylmääkään. Shiitakepölkkyjä en taitaisi tohtia jättää 30 asteen pakkaseen talveksi, vaikka kukapa tietää haittaisiko se niitäkään.. Sisätiloissahan voi pusseissa kasvattaa vaikka mitä ruokasieniä jos on vähän enemmän laitteistoa ja pientä labraosaamista. Ehkä sieltä löytyvistä luonnonsienistä saisi jotain vinkkiä siitä mikä menestyy ihan omin voimin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s