Elämänlaatua ja arvopohjaista päätöksentekoa

Loppujenlopuksihan elämä on päätöksiä, ja mikäs sen hienompaa kuin opetella tekemään suunnitelmia ja päätöksiä jotka samaan aikaan ylläpitävät ihanteellista elämänlaatua, arvojemme mukaista tapaa toteuttaa sitä sekä rakentavat samalla maailmaa juuri sellaiseksi kun sen haluamme nähdä hamaan tulevaisuuteen?

Kuva

Näin talvisaikaan kun pakkanen paukkuu nurkissa, on itse kullakin kenties hyvää aikaa valmistautua ajatuksissaan tulevaan kasvukauteen ja maalailla vähän isommalla pensselillä suuntaviivoja suunnitelmille. Jotta nämä suunnitelmat olisivat sellaisia, että ne palvelevat asuttajaansa parhaalla mahdollisella tavalla, haluaisin nostaa esille elämänlaadun lisäämisen hyvän suunnitelman kriteeristöön. Permakulttuurisuunnitteluprosessi alkaa monissa oppaissa havainnoinnista, ja siinä missä se onkin oleellinen ja tärkeä askel suunniteltavan alueen tuntemiseksi, on vähintään yhtä oleellista että suunnittelija on maaplänttinsä olemuksen lisäksi kartoittanut myös elämälleen tärkeät arvot ja elämänlaadun (mm. ajankäytön, tiettyihin askareisiin käytetyn työmäärän, sosiaalisten suhteiden, taloudellisen tilanteen jne suhteen) joiden pohjalta suunnitelmaa voi alkaa laatia.

Siispä ihan tällaisena pienenä ajatusten virityksenä pari kysymystä Holistic Management(C)-prosessin kokonaisvaltaisen tavoitteen rakentelupakista:

 • Miltä haluat elämäsi näyttävän nyt?
 • Mitä sinun tarvitsee tehdä/tuottaa jotta elämäsi näyttäisi siltä kun haluat?
 • Miltä ympäröivän maailman tulisi näyttää jotta elämä voisi näyttää siltä jatkossakin hamaan tulevaisuuteen?

Kysymykset saattavat olla nopeasti lukaistuna itsestäänselvän oloisia, ja samalla niitä pureskelemaan pysähtyessä ovat ainakin mulle antaneet paljon oivalluksia siitä, mitkä asiat ovat arvokkaita. Kun malttaa listata mahdollisimman tarkkaan mitä omien arvojen mukainen ja palkitseva arki näyttää, voi myös löytää vaihtoehtoja jutuille jotka tällä hetkellä tuntuvat työläiltä tai joita ei esim. mielellään tekisi. Jos esim. ajattelet että ”pitäisi ajaa nurmikko” voit miettiä miksi se on tärkeää. Ehkä siksi, että miettii paheksuvatko naapurit  tai että haluaa varmistaa että kun lapset leikkivät ulkona, niin piha on turvallinen ja siellä ei esim. lymyile käärmeitä. Sitten kun ne itselle tärkeät ja arvokkaat asiat (naapureiden tuki/arvostus, lasten turvallisuus) ovat selvillä, avautuu mahdollisuuksia miettiä olisiko olemassa tapoja huolehtia näistä asioista tavoilla jotka olisivat myös itselle esim. oman ajankäytön mielekkyyden mukaisesti sopivampia jne.
Vinkkinä voisin sanoa, että tavoitteiden pohdinnassa ja kirjaamisessa kannattaa olla mahdollisimman tarkka, ja painottaa sitä MITÄ haluaa, sen sijaan että kuvailee MITEN sen haluaa järjestää. Esim. ”Haluan syödä terveellistä täysipainosta ja luonnonmukaisesti tuotettua ruokaa” vs ”Haluan metsäpuutarhan”. Siten voi säilyttää yhteyden omiin arvoihin ennen kun lukkiutuu johonkin strategiaan, joka saattaakin osoittautua jollakin elämänalueella tuovan juttuja joita ei niin toivonutkaan.

Lisäksi, kun kokonaisvaltainen tavoite ja elämänlaatu ovat selvillä, on paljon helpompi testata tekemiään päätöksiä sen suhteen, viekö se kohti haluttua tulosta ja halutuilla tavoilla (raha hankintoihin tulee omiin arvoihin sopivista lähteistä jne) vai kenties siitä ihan päinvastaiseen suuntaan. Myös tähän HM-prosessi antaa apuvälineitä, mutta se olisi jo oman artikkelin kokoinen juttu josta kirjoittaa.

Huomautuksena vielä, että tällaisissa tutkiskeluissa voi joutua kiusallisen rehellisesti kasvotusten sellaisten asioiden kanssa, joiden tekemisessä ei vaikka ole mitään järkeä kun sitä vertaa ihanteelliseen elämänlaatuun.

P.S. Jos innostuit ja haluat tutustua koko HM-prosessiin, ilmaisen 130-sivuisen intro-kirjasen Holistic Managementista (englanniksi) voi ladata täältä.

4 ajatusta artikkelista “Elämänlaatua ja arvopohjaista päätöksentekoa

 1. seija sinikki

  Hei, kiitos hienoista ajatuksista! Anchorage permakulttuuriryhma parhaillaan suunnittelee ryhman uudistamista. Meidan jasenluku on kasvanut, mutta kaikki ei suju niin hyvin kuin pitaisi. Yksi jasen on parhaillaan muuttamassa ryhmamme Ning-sivulta Word Pressiin. Itse olen talla hetkella, kolmen muun jasenen kanssa, ottanut tyokseni muiden ongelmien ratkomisen. Ja sain hyvia ajatuksia lukemastani. Kiitos!

  Vastaa
  1. pohjoinenpermakulttuuri Kirjoittaja

   Hei, ompa mukava kuulla, että artikkelista oli iloa ja hyötyä! Menestystä uudistumisprosessiin! Mekin Suomessa siirryimme ningistä wordpressiin, tosin vaikuttaa että wp-pohja ei ole niin kutsuva tai toimiva kuin ning oli, paitsi tapahtumakalenteria on nyt mukava päivittää.

   Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s