Tehdään sienipuutarha puuhakkeeseen

Käännös Milkwood Permaculturen artikkelista Making a wood chip mushroom garden

mushroom garden

Sienipuutarha on edullinen tee-se-itse-tapa kasvattaa kotona viljellyn ruoan monipuolisuutta, samoin kuin omaa yleisresilienssiä. Se on myös yllättävän yksinkertainen perustaa, kunhan ymmärrät miten ja miksi-kysymysten perusasiat.

Nick oli hiljattain USA:ssa kurssittautumassa Fungi Perfectin Paul Stametsin kanssa, ja yksi monista mykoremediaation kurssilla läpikäydyistä tekniikoista oli yksinkertaisen sienipuutarhan tekeminen viljelykaulussienelle.

king stropharia

Viljelykaulussientä kasvamassa puuhakkeessa Stametsin metsässä. Ei hullumpi ateria.

Stropharia rugosoannulata eli viljelykaulussieni tunnetaan englanniksi nimillä King Stropharia, Wine cap mushrooms tai Garden Giants. Ne ovat maistuva lisä mihin tahansa puutarhaan, ja kasvavat parhaillaan halkaisijaltaan 30 cm:n kokoisiksi.

Viljelykaulussienet ovat kotoisin pohjoiselta pallonpuoliskolta, ja ovat kestäviä sieniä jotka pärjäävät hyvin oikeanlaisissa kasvuoloissa, joihin kuuluvat puuhake ja puolivarjoinen kasvupaikka.  Yksinkertainen sienipuutarha on mainio tapa kasvattaa niitä.

mushroomgarden1

Vaihe 1: Kaiva kuoppa varjoisaan paikkaan. Matala puoliympyrä kaivetaan puun (tässä tapauksessa lepän)  juureen jotta sieni saa varjoa. Kuopan pohjalle ladotaan pahvia.

mushroomagarden2

Vaihe 2: Lisää puuhake. Tämä hakesatsi on ollut likoamassa (eli käymisprosessissa) kuvan tynnyrissä n. viikon ennen kuivaksi valuttamista ja puutarhaan tuontia.

Hakkeen liottaminen oli matalan teknologian tapa semi-sterilisoida materiaali. Kaikki airobiset bakteerit ja itiöt kuolevat liotuksen aikana ja anairobiset kuolevat kun hake valutetaan kuivaksi. Ei mitenkään täydellistä, mutta nopeaa, yksinkertaista, ja se toimii.

Aivan kuten mitä tahansa sieniä viljellessä, pyrkimyksenä on tarjota sienirihmastolle jotakuinkin neutraali kasvualusta (tässä tapauksessa puuhake) jolloin sieni voi ottaa ravintonsa kasvualustasta ja kasvattaa sinulle monia sieniä joutumatta merkittävästi kilpailemaan ylivertaisuudesta muiden mahdollisesti paikallaolevien sienten tai itiöiden kanssa.

mushroomgarden3

mushroomgarden4

Vaihe 3: Ota ymppipussi (tässä tapauksessa viljelykaulussientä sahanpurussa kasvatettuna) ja rutistele se murusiksi, valmiiksi käyttöön.

mushroomgarden5Vaihe 4: Levitä ymppi hyvin. Kaikkialle puuhakkeen päälle. Monia sieniä tulet kasvattaman.

mushroomgarden6Vaihe 5: Peitä semi-sterilisoidulla puuhakkeella. Siinä on valmiina sienipuutarhasi. Kuivalla säällä voit kastella sitä silloin tällöin, tai antaa sen olla oman onnensa nojassa, mikäli haluat jalostaa paikallisiin oloihin sopivimman lajikkeen.

mushroomgarden7

Vaihe 6: Ajan mittaan rihmasto kolonisoi puuhakkeen, ja jonain aamuna sateen jälkeen pääset korjaamaan ensimmäiset herkulliset sienet. Ja syömään ne yrttien, voin ja sitruunan kera. Tai minkä kanssa haluatkin.

Sadon tarkka ajoittuminen perustamisen jälkeen riippuu paikasta, ilmansuunnista, suhteellisesta kosteudesta, maaperän lämpötilasta, sadannasta ja joukosta muita tekijöitä. Sienipuutarhaa ei siis kannata vahtia joka sekunti, vaan odotellessa käydä tekemässä niitä kymmenen lisää.

Kunhan pääset jyvälle tästä tekniikasta, voit tehdä sienipuutarhoja sinne, tänne ja kaikkialle.

Jotkut tuottavat nopeammin kuin toiset. Jotkut eivät ehkä toimi ollenkaan. Jotkut ovat uskomattomia. Tämä on mainio tapa lisätä puutarhasi tarjontaa ja samalla lisätä istutussuunnitelmiisi ripaus mysteeriä ja draamaa..

12 ajatusta artikkelista “Tehdään sienipuutarha puuhakkeeseen

 1. Sari L.

  Onnistuiskohan jollain kotimaisella luonnonvaraisella sienellä sama juttu ? Omassa pihassani kasvaa vuosittain komeita ukonsieniä (macrolepiota procera) ”klapitehtaan” vieressä. Paikka on pihan ja metsän rajalla, jota aurinko osan päivästä lämmittää mutta puut jonkin verran varjostavat, puista putoavat lehdet ja puu- ja kuorisilppu ovat saanet maatua paikalle, joten kosteus säilyy siinä myös kuivana aikana.

  Vastaa
  1. pohjoinenpermakulttuuri Kirjoittaja

   Turussa tehdään parhaillaan kokeiluita koivunkantosienellä. Kuolleella aineksella (kuten puuhakkeella) kasvatettavat ja kasvavat sienet ovat erejä kuin metsissä puun juuristojen kanssa symbioosissa elävät mykorritsasienet. Sen takia esimerkiksi kanttarellia ei voi käsitääkseni kasvattaa sahanpurussa vaan sen saa kasvamaan vain jonkun puun juuriston kanssa, ja sellaiseen viljelyyn liittynee jo aika paljon enemmän kaikenlaista kommervenkkiä ja epävarmuustekijää.

   Ala taitaa olla Suomessa aika uusi, joten ehkä ei auta kuin kokeilla? 🙂

   Vastaa
 2. Paluuviite: Sieniviljelyä, matokompostia ja hapatusta Koroisilla | Pohjoinen permakulttuuri

 3. Krisu

  Olen lukenut alkuperäisen jutun, ja kiinnostaisi kokeilla; jäin vain ihmettelemään mikä sieni tässä oikein on kyseessä – lämmin kiitos selventävästä käännöksestä! Kerro nyt vielä mistä viljelykaulussientä saisi hankittua?

  Metsäsienien puutarhakasvatuksesta on jostain mieleeni jäänyt neuvo, että perkuujätteet kannattaa kipata jonkun sopivan pihapuun juurelle, ja jos oikein hyvin käy, siihen kasvaa ajan kanssa uusia sieniä. Tosin Kantarelli ei ole ainakaan vielä kotiutunut meille.

  Vastaa
  1. pohjoinenpermakulttuuri Kirjoittaja

   Moi!

   Viljelykaulussienen ymppiä voi hankkia varmaankin jostakin sitä myyvästä nettikaupasta, ainakin britannialisella mushroom boxilla sitä on. Sieltä tilatessa kannattaa ottaa huomioon että ”outdoor growing kit” sisältää pikkuruisen ympin ja substraatin erillisinä, eli paketissa ei tule valmiiksi hakkeelle laitettavaa matskua vaan 4-6 viikon ”esikasvatuksen” vaatimat osaset. Olin vähän pettynyt tuohon mutta muita kauppiaita en ole kokeillut. Onnea matkaan!

   Vastaa
   1. Krisu

    Hei,
    kiitos tiedoista. Tuon brittikaupan kuvauksesta ei tosiaan käy selville, mitä paketti oikein sisältää ja lisäksi postikulut näyttivät tuplaavan hinnan. Löysin sitten itävaltalaisen MRCA Mushroom Research Centre GmbH, joka toimittaa tilauksesta elävää sienirihmastoa suoraan hakkeelle levitettäväksi. Ajattelin, että voisin vuorostani kokeilla sitä – sitten keväällä.

 4. chrisu

  Meillä ei ainakaan tuottanut itiöemää tänä vuonna tuo isokaulussieni. Liekkö Oulu liiän pohjoisessa. Toivotaan että rihmasto säilyy yli talaven.

  Vastaa
 5. Lauri

  Noihin kannattaa sitten ympätä useita eri sienilajeja jotka tuottavat satoa eri aikoihin niin saa satoa pitkin kesää. 🙂 Ja ottaa huomioon että toiset sienet lahottavat mieluusti sen mikä muilta sieniltä jää lahottamatta, näin on mahdollista saada aikaan monivaiheisesti kukoistava ”sieniyhdyskunta”. ^^

  Kiehtoo et selviääkö tarhakaulussieni talven yli.

  Vastaa
 6. Paluuviite: Koivunkantosieniä hakeviljelmästä | Pohjoinen permakulttuuri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s