Johan on markkinat!

Markkinat ovat perinteinen kohtauspaikka, jonne tullaan myymään ja ostamaan, vaihtamaan kuulumisia ja viettämään aikaa. Matkaan voi tarttua niin vihanneksia, munia, käsitöitä kuin leivonnaisiakin.  Reissuilta muistan, kuinka Australian pikkukaupungeissa ja muutoin uneliaissa kylätaajamissa viikottaiset tai kuukausittaiset lauantaiaamun markkinat olivat viikon kohokohta, jonne tultiin läheltä ja joskus kauempaakin. Myynnissä oli kaikkea salaatinlehdistä ja mansikantaimista villasukkiin ja gluteenittomiin muffinsseihin, joita paistaessa edellisyö onkin venähtänyt pikkutunneille. Sellaisilla markkinoilla opin, että niinkin harvaanasutussa maassa voi elämä maaseudun näennäisessä eristyksessäkin olla sosiaalisesti vilkasta ja piristävää, kun koko yhteisö keskittää energiansa ja lähtee liikkeelle samana päivänä.

Minusta olisikin mukava törmätä samanlaiseen ilmiöön myös kotimaassa, ja bongata kävelymatkan päästä kotoa pieniä kojuja vaikka vaan kerran kuukaudessa. Vuorovaikutus ja vaihtotalous (joko rahaa tai muita hyödykkeitä vastaan) vahvistaa paikallista yhteishenkeä ja tekee omasta lähiympäristöstä pirteämmän paikan asua.

IMG_4033

Kotipuutarhan tuotteet vaihtavat omistajaa Tilbassa lauantaiaamuna.

Tietenkään maalaismarkkinoille tai ”Farmers Markets”-tapahtumiin mennäkseen ei ole pakko olla maaseudulla. Australiassa Canberran, Sydneyn ja Melbournen viikottaisilla markkinoilla vasta menoa piisasikin, ja tarjolla oli mitä erityisimpiä herkkuja, luomulihaa, hunajaa, tryffelisieniä, nokkosenlehtiä ja kotona viljeltyjä ruokasieniä. Sillä tottahan on että toisinaan ehtaa ruokaa arvostetaan enemmän vähän kauempana sen alkujuurilta. Tässä muutamia maistiaisia Everleighin markkinoilta Sydneystä.

IMG_4535

IMG_4536

Rikkaruohot rahoiksi. Salaattisekoituksia villivihanneksista, neljä dollaria per pussukka.

Pienissä kojuissa jokaisella suupalalla ja mehiläisvahakynttilällä tuntuu olevan tarina ja ihmiset ovat ylpeitä tuotteistaan ja niiden laadusta.

IMG_4531

Näiden veljesten sienikoju sai alkunsa perheen autotallin nurkassa harrastuksena kasvatetuista ruokasienistä. Nyt Margins Mushrooms on täysimittainen sieniviljely-yritys.

IMG_4533

Yksi ajatus artikkelista “Johan on markkinat!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s