Koroisten maaperäpäivän antia

Turussa Koroisilla järjestettiin 11.5. Maaperäpäivä, jonka ohjelmassa oli tutkia, kuinka tiivistynyt, kuivuudesta kärsivä ja köyhä savipelto saataisiin puhallettua henkiin permakulttuurimeiningillä ja käsikäyttöisin välinein, korostaen riippumattomuuden luomista kalliista, painavista ja energiasyöpöistä koneista.

Tapahtumaan kuului neljä työpistettä, jotka määriteltiin kohteen tarpeiden perusteella: korkeimpaan ja kuivimpaan maastonkohtaan mitattiin A-harpan avulla ja kaivettiin kahden hengen lapiointitekniikalla vettä tuova ”swale” eli korkeuskäyrää mukaileva vesiuoma, pellon kesannoidulle osalle laitettiin maanparannukseksi viherlannoitus / maanpeittokasviseoksen kylvö käsikäyttöisellä kylvölaitteella, ja maan rakenteen kuntoutumista käynnisteltiin broadforkkausosiossa Elmon tekemällä kahden käden talikolla. Lisäksi sisätiloissa oli mikroskooppipiste, jossa etsiskeltiin maanäytteistä siellä eleleviä pöpöjä (jotka taisivat vielä olla kevään jäljiltä uinumassa). Hieman testailtiin myös penetrometriä, joka kertoo mikäli maaperässä on tiivistymiä, kuinka pahoja ne ovat, ja millä syvyydellä.

IMG_4688

”Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku!” lähtötilanne osin isojen koneiden vaikutuksesta tiivistyneen kuivan rinteen yläreunassa, vieressä näyte rinteen pohjalta jonne valuman mukana tulleet ravinteet ja vesi ovat tuoneet elinvoimaa.

Kaksi lapiollista maata. Vasemmalla lähtötilanne rinteen yläosassa: tiivistynyt savimaa, jossa muutaman sentin verran mururakenteisempaa maata jossa juurilla voisi olla hyvä kasvaa. Maahan ei kulje happea eikä vettä, jolloin myöskään pieneliöiden elinmahdollisuudet ovat huonot. Oikealla maata saman rinteen alaosasta marjapensaiden alta. Vesi ja ravinteet ovat valuneet sinne eikä maata ole tiivistetty esim. raskailla koneilla. Mukava mururakenne jossa juurten ja pöpöstön helppo olla. Maaperän ravintoverkon hoidosta ja sen hyödyistä voi lukea lisää tästä aiemmasta artikkelista.

Lähtötilannetta ja työn jälkeä mittailtiin päivän aikana yksinkertaisilla lapiokuoppatesteillä ja kesän mittaan nähtäväksi jää kuinka työn tulokset kantavat hedelmää.

Täysimittaisen kertomuksen päivän annista ja tapahtumista lisäkuvien kera voi lukea Länsi-Uudenmaan Hyötykasviyhdistyksen alaosaston blogista täältä.

2 ajatusta artikkelista “Koroisten maaperäpäivän antia

  1. Paluuviite: Broadfork by Hakkerikartano | Hakkerikartano

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s