Maan kuohkeuttajana broadfork eli kahden käden talikko

Broadfork (”leveä talikko”) eli ainakin tähän asti lähinnä kahden käden talikon nimellä omissa puheissa kulkenut vehje on maata kääntämättömän puutarhurin oivallinen ystävä ja kumppani maaperän kuohkeuttamispuuhissa.

Tämä kätevä väline tuli sekin minulle tutuksi Australiassa, Allsun Farmin avointen ovien päivänä, jossa sille oli järjestetty ihan oma työnäytöksensä. Todistettavasti Tuomaksen permakulttuuriblogin kohopenkkiartikkelissa on tätä jo testattu Suomessakin ja seuraava mahdollisuus tutustua asiaan omin käsin on Turussa Koroisilla 11.5. Elävän Kulttuurin Koroinen ry:n kanssa järjestämänämme Maaperäpäivänä, jolloin käymme sillä ainakin tiivistyneen savipellon kimppuun. Erilaisia versioita työkalusta löytyy värikuvina täältä.

IMG_4368 broadfork

Broadfork – työnäytöksen jälkeä

Kahden käden talikon käyttö on siinä mielessä kevyttä, että tulosten saamiseen ei vaadita maan kääntämistä. Työkalu painetaan maahan, sitä hetkutetaan kevyesti edestakaisin, ja nostetaan ylös. Sen jälkeen astutaan n. 10 cm taaksepäin ja edellämainittu liikesarja toistetaan. Piikit rikkovat tiivistymäkerrokset, ja avaavat maahan väyliä vedelle, hapelle sekä kasvien juurille, jotka eivät pysty puskemaan sujuvasti tiivistyneen maaperän läpi. Kuohkeutus kääntämättä siis antaa kasveille ja maan pieneliöstölle aivan uudenlaiset olosuhteet elää ja kasvaa, ja maan kunto pääsee kohenemaan vilkastuneen biologisen toiminnan sekä toimivan maaperän kaasujen kierron (”hengityksen”) ansiosta lähes itsestään.

Allsun Farmin nettisivuilla välineestä kerrotaan seuraavaa:
”Se on vakavastiotettava työkalu kauppapuutarhureille sekä yrttien ja leikkokukkien kasvattajille, ja tarjoaa kestävän vaihtoehdon mekaaniselle maanmuokkaukselle. Monet kotipuutarhurit ovat huomanneet, että se korvaa mainiosti tavanomaisen lyhytvartisen ja heppoisin piikein varustetun puutarhatalikon. Yllä kuvassa on kahdeksanpiikkinen prototyyppi. Tuotannossa olevassa mallissa on seitsemän irroitettavaa piikkiä. Mikäli maaperäsi on erittäin tiivistynyttä ja kovaa, lienee syytä aloittaa vähemmillä piikeillä. Voit yksinkertaisesti irroittaa piikit ja järjestää ne uudelleen joko kolmen tai viiden piikin muodostelmaksi.” (Tekstin lähde täällä.)

Vaikutus on hieman samanlainen kuin isommassa mittakaavassa jankkuroimalla saadaan aikaiseksi, josta mallikuva tässä:

Miksi siis rehkiä maata ylösalaisin kääntämällä, kun vähemmälläkin pääsee?

5 ajatusta artikkelista “Maan kuohkeuttajana broadfork eli kahden käden talikko

  1. elmomant

    Olen jutellut juurikin Tuomaksen kanssa asiasta, ja tarkoitus olisi alkaa valmistamaan broadforkkeja jos on kysyntää. Tuo kuvassa oleva malli näyttää hieman huteralta, itse suunnittelen kokonaan teräksestä hitsattua rakennetta. Kirjoitan suunnitelmista lisää myöhemmin osoitteessa hakkerikartano.wordpress.com.

    Vastaa
  2. Paluuviite: Maan korjausta käsipelill​ä 11.5. Koroisilla​, 9.30- koko päivä | Koroinen

  3. Paluuviite: Broadfork by Hakkerikartano | Hakkerikartano

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s