Taajamakana – monitoiminen pihan piristys

Taajamakanojen pidosta on maailmalla tullut yksi ruokaomavaraisuuden ja kaupunkipermakulttuurin airueista. Onhan mainiota hakea tuoreita munia vain muutaman askeleen päästä pihalta ja nautiskella päivittäin touhukkaan kuopsuttelun seurailusta. Matkoilla ystävien ja wwoof-isäntien kotimuniin tottumisen jälkeen on kotona ollut vaikeaa palata edes kaupan luomumunien pariin, sen verran suuri on ero maussa.

Kanat ovat kotieläiminä helppohoitoisia ja sangen vaatimattomia otuksia, ja tarkemman tutustumisen myötä voi huomata, että kananaivojen uumenista löytyy myös kapasiteettia oppimiseen ja syviin ystävyyssuhteisiin. City Chicks – taajamakanakirjan kirjoittaja Patricia Foreman mm. mainitsee kouluttaneensa kanansa olemaan tulematta perheen koirien käyttämää luiskaa pitkin pihalta kuistille ja olemaan käyttämättä kuistin kaiteita orrenkorvikkeina.

Suomeenkin taajamakanat ovat kotiutuneet ainakin Pia Alatorvisen takapihalle, ja tämän uraauurtavan taipaleen ensiaskeleet on kuvattu myös Pian kesäkana-blogissa.

Kanat ovat  reippaita apureita erilaisissa puutarhahommissa. Niiden kuopsuttelu ja mieltymys siemeniin sekä erilaisiin ötököihin ja matoihin voidaan valjastaa helposti   rikkaruohojen ja kutsumattomien hyönteisvieraidenkin hallintaan kanatraktorina tunnetun menetelmän avulla.

Toisaalta, mikäli käytössä oleva tila on pieni ja kanojen ahkerointi siirrettävillä aitauksilla haukkaisi joko enemmän tilaa kun siihen halutaan käyttää, tai kuopsuttelun jäljiltä pihalla uhkaakin olla jäljellä pelkkää kuumaisemaa, voisi strategiaksi ajatella kiinteästi paikallaan olevaa aitausta ja sinne paksua pahnapohjaa (deep bedding), joka tyhjennetään vaan esim 1-3 kk välein ja kompostoidaan.  Sellainen oli käytössä esim. David Holmgrening pihapiirissä, sopivina aikoina yhdistettynä vapaana metsäpuutarhassa samoiluun. Silloin puille vasta laitetut katteet tosin saivat kyytiä, ja ne pitikin suojata erilaisilla risuilla, jotta kaikkea ei olisi kuoputeltu levälleen. Siisti kateviljely ei oikein sovi yhteen vapaana vaeltavien tarmokkaiden kanasten kanssa!

Muuten: Suomessa kaikenlainen kananpito vaatii nykyisin myös ilmoituksen Eviralle.

Kanatraktori

Kun Zaytuna Farmilla Australiassa perustettiin metsäpuutarhoja vanhalle laitumelle, valmistelutöissä apunamme oli kanatraktori. Siirrettävä häkki oli tuolloin kerrallaan kaksi viikkoa yhdessä kohti, jonka aikana kanat kuoputtivat ruohot pois ja söivät löytämänsä siemenet. Lisäksi niitä ruokittiin keittiössä syntyneillä biojätteillä, jyvillä, jonkinlaisella kananrehulla sekä rikkaruohoilla kasvimaalta. Heitimme traktorin pohjalle myös tuoretta niitettyä ruohoa ja heinää, joka teki kuopsuteltuun maahan hyvän alkavan kanankakanesekaisen katekerroksen. Vesiheinä oli kanojen erityisherkkua! Parin viikon välein häkki siirrettiin pykälän verran eteenpäin, ja paikalle istutettiin puuntaimia, yrttejä, erilaisia maanpeittokasveja tms.  Yleisesti kanojen paikallaan viettämä aika tulee katsoa tapauskohtaisesti kanojen määrän, traktorin koon ja työstettävän alueen mukaan. Muista, että kanoja ei pidä muuta ravintoa niukentamalla usuttaa syömään niille haitallisia tai sopimattomia kasveja tehokkaan traktoroinnin nimissä!

Australialainen kaupallinen malli. Kopissa orret nukkumiseen  sekä pesälaatikko munimiseen. Valmistaja ja kuvan lähde http://www.thechickentractor.com.au

Mainokset

3 ajatusta artikkelista “Taajamakana – monitoiminen pihan piristys

  1. Milja

    Tehoaakohan tuo myös tehokkaasti paikalleen asettuneeseen voikukkaan? Meillä kun on voikukkapelto naapurissa, ja omaan pihaan tunkee sitä vauhtia että on aika toivotonta… ja siihen voikukkaisen nurmikon tilalle pitäisi nyt sitten ruveta perustamaan puutarhaa.

    Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s