Sikatraktorin tekeminen

Käännös Milkwoodin artikkelista Making a Pig Tractor

Ikävä kyllä mitä ”sikatraktoriksi” kutsutaan ei tarkoita rempseään hattuun pukeutunutta sikaa, joka ajaa pienellä punaisella traktorilla. Todellisuudessa se on jotain vielä parempaa. Se on erinomainen vähän energiaa kuluttava, korkeatuottoinen tapa muokata uuden kasvimaan tai puutarhan maaperä: poistaa kaikki ruohot, juuret ja rikkakasvit biologisen vempeleen avulla. Sikojen nimittäin.

Viimeistelemme juuri uuden holistisen puutarhan valmisteluvaihetta, jossa sikatraktorilla on ollut keskeinen rooli. Olemme kaikki olleet erittäin tyytyväisiä siihen, miten alueen muokkaaminen karusta laitumesta hedelmäpuille valmiiksi istutusmaaksi on mennyt, joten halusin jakaa prosessin kanssanne.

Sikatraktorit ovat suhteellisen yksinkertaisia pystyttää (kunhan sinulla on sikoja) ja tämän systeemin tuotteet ovat moninaiset. Saat iloisia, säännöllisesti tuoreelle maalle siirrettyjä sikoja, jotka tuhisevat ja tonkivat maata. Saat kaistaleen käännettyä maata, joka on täysin siistitty pensaita lukuunottamatta. Saat lisäravinnepompsin sian sonnasta. Ja kaiken kukkuraksi saat laidunpossun pekonia. Tässäpä vasta huippuluokan integroitu systeemi.

Possut kaksi tuntia siirron jälkeen – hyvin etenee!

Juuri traktoroitu tilkku, siemenet kylvetty ja kate laitettu.

Holistinen puutarha-ala, parhaillaan valmistelussa sikatraktorin voimin, istutusvalmiina tänä talvena.*

Vasemmanpuoleisella tilkulla viherlannoitus kasvaa jo korkeana traktoroinnin jäljiltä.

Possut uudella tilkullaan, kahden nauhan aurinkopaneelilla toimivassa sähköaidassa.

Tällä paikalla meidän täytyi muuttaa swale-ojan alapuolella sijaitseva alue rikkaruohojen valtaamasta, tiivistyneestä laitumesta sellaiseksi, että sinne voi ensi talvena istuttaa puutarhan.

Harrisin tehtyä alueelle perussuunnitelman ja merkattua kulkuväylät, oli aika muokata maa. Tervetuloa Sikatraktoriin.

Ensialkuun siat eivät muokanneet maata kovin paljoa sillä ne olivat vielä melko nuoria, joten lohkojen käsittely kesti pitempään. Floyd koulutti siat sähköaitaukseen, joka on ollut merkittävän tärkeä osa tätä harjoitusta, ja onnistui hyvin.

Sikojen hieman kasvettua Sikatraktori alkoi toimia toden teolla. Floyd siirtää sikoja tätä nykyä neljän päivän välein, jonka aikana kolme puolikasvuista sikaa saa kynnettyä ja käännettyä 4 x 6 m kokoisen tilkun.

Kun siat on siirretty seuraavalle lohkolle, edeltänyt ala käsitellään hakulla ja leveällä talikolla, siihen kylvetään viherlannoituskasvit, se tasapainotetaan kivifosfaatilla ja kalkilla, ja peitetään kerroksella puuhaketta.

Sikojen siirtämisestä on tullut helppo operaatio joka kestää n. puoli tuntia.

Floyd lisää toiset kaksi aidanseivästä seuraavan traktoroitavan tilkun kauempaan päätyyn, ottaa yhden langan sähköaitaa ja kiertää sen uuden tilkun ympäri, päästää siat läpi uudelle alalle, ottaa toisen sähkölangan vanhalta alalta ja lisää sen uuteen alaan, siirtää sikojen mökin ja vesitynnyrin, ja siinä se. Siat siirretty.

Tuoreen traktoroidun alan viimeistely ja jälkipyykki vie hieman kauemmin – leveällä talikolla käsittely, jäljelle jääneiden suurten juurikönttien rikkominen, suurten kivien poistaminen, siemenen kylvö ja puulastun levittäminen. Kaikki valmista noin tunnissa.

Siirrettävä juottopiste – ”sikakulho” johon vesi tulee tarpeen mukaan täytettävästä tynnyristä kärsällä tökkäämällä. Yksinkertainen, liikuteltava, tehokas ratkaisu juomaveden tarjoamiseen.

Sikamökki asemissaan aidan ulkopuolella, jotta perään ei jää traktoroimattomia länttejä mökin jäljiltä.

Viherlannoitusresepti 30 m2:n alalle juuri traktoroitua maata (Huom. Australian oloihin, vinkkejä suomeen sopivista sekoituksista otetaan vastaan!)

250 g tattaria
250 g rehuretiisiä
100g cow pea-palkokasvia
80g valkoapilaa
80g sinimailasta
350g hirssiä

Sitten lisäämme alalle n. 1/3 sankoa kivifosfaattia ja kaksi kauhallista kalkkia, haravoimme kaiken metalliharavalla ja peitämme ohuella kerroksella puuhaketta ja eloperäistä ainesta jotka suojaavat siemeniä linnuilta kunnes kasvit itävät.

Kylvetty ja katettu, 1 viikon jälkeen

Kaksi viikkoa myöhemmin

Kolme viikkoa myöhemmin

Kuusi viikkoa myöhemmin

Tuloksena on ruohottomien ja ohdakkeettomien tilkkujen sukkessio, joka tuottaa runsaan määrän viherlannoituskasveja ja pikku hiljaa rakentaa maan ravintoverkkoa, joka edistää hedelmäpuiden istutusta. Kaikki minimaalisilla panoksilla, ilman fossiilisia polttoaineita, ja kera runsaiden positiivisten tulosten, kuten onnellisten eläinten, valmistellun maaperän, ravinteiden kierron ja ruohon muuttamisen ravintoproteiiniksi. Ja pekoniksi.

Ja tänä talvena luvassa on holistisen puutarhan istutusaika, ja olemme ikikiitollisia hyvästä valmistelutyöstä Milkwoodin possuille. Kiitos possut! Kiitos Milkwoodin poppoo!

 

* Huom. Puhe puiden istuttamisesta talvella kuuluu tässä tapauksessa ilmastoon, jossa talven päivälämpötila on n. 10-15 astetta, ja yöllä hieman pakastaa. Suomessa istutuksissa tulisi noudattaa normaaleja meillä käytössä olevia aikoja kunkin kasvin suhteen.

2 ajatusta artikkelista “Sikatraktorin tekeminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s