Sisäsiistiä sieniviljelyä

Kotikonnuilla metsät pullistelevat tatteja, rouskuja ja kanttarelleja, eikä itselläni ole aiemmin käynyt pienessä mielessäkään, että sienten hankkimiseen kuuluisi niiden viljelyn vaatima vaivannäkö. Kuitenkin kiihtyvää tahtia urbanisoituvassa maailmassa, jossa sienimetsät eivät kaikille aukene aivan kotiovelta  sienet voivat olla tärkeä paikallinen proteiinipitoinen ravinnonlähde.  Australialaisen Milkwood Permaculturen blogin sieniviljelyartikkeleissa siitakesieniä ja osterivinokkaita pursuilee niin pyykkikoreista kuin muoviämpäreistäkin, mistä innostuneena jo valmiiksi jälleen Australiassa ollessani, päätin pari kuukautta sitten sukeltaa ravitsevien rihmastojen uumeniin Milkwoodin sieniviljelykurssilla, ja selvittää kuinka ruokasienten kotitarveviljely onnistuu tavallisen tallustajan rahkeilla.

Ja kyllä vain! Tyytyväisenä voin omastakin puolesta ilmoittaa, että ensimmäiset omin käsin ympätyt kuningasosterivinokkaat (Pleurotus eryngii) on syöty ja kasvamassa on myös liuta muiden lajikkeiden rihmastoja, mm. siitaketta, pioppinoa sekä kiinalaisessa lääketieteessä arvostettua reishiä.

Paul Stametsin tapaisten eksperttien kirjoja lukiessa saattaa mieleen hiipiä käsitys, että sieniviljely vaatii laboratorioluokan tiloja ja välineitä, mutta Milkwoodin tee-se-itse-sieniviljelijän Will Borowskin mukaan asiasta ei kannata ylenmäärin stressaantua. Hän on hyvällä menestyksellä viljellyt viime vuosien ajan lukuisia sienilajikkeita kotonaan keittiön tai autotallin nurkissa ja lämpimällä säällä takapihan kasvimaan laidoilla.

Toisin kuin useimmat metsäsienet, jotka ovat puiden juuristoissa symbioottisesti kasvavia mykorritsasieniä, viljelyyn sopivat lajikkeet ovat saprofyyttisiä hajottajasieniä, jotka kasvavat kuolleissa puupölkyissä tai erinäisillä selluloosa- ja ligniinipitoisilla kasvualustoilla kuten oljella, puuhakkeella, ruohosilpulla tai viljanjyvillä. Suht vähällä värkkäämisellä yksinkertaisin välinein ja tarvikkein viljelyn voi aloittaa aivan alusta asti kotona, kloonaamalla halutun rihmaston esim. kaupan hyllyltä löytyvästä siitake-sienestä. Kasvualustan kloonatulle rihmastolle voi valmistaa petrimaljaan tai vaikka sillipurkkiin agar agar:ista, vitaminoidusta pikajuomajauheesta ja lirauksesta vetyperoksidia. Muita tarpeellisia välineitä steriiliin työskentelyyn lienevät desinfioitu skalpelli, painekattila sekä helposti tee-se-itse-meiningillä valmistuva ”glove box” (kts kuva).

Semisteriiliä työskentelyä kotitekoisessa ”glove box”issa.

Hyvin agar-alustalla kasvamaan lähteneen rihmaston voi sitten keikauttaa pieneen steriilillä (2h painekattilassa keitetyllä) viljalla täytettyyn take away-salaattiastiaan kuten ylläolevassa työvaiheessa näkyy. Tämän vallattuaan rihmasto on valmis siirrettäväksi suurempaan viljasatsiin, josta sitä voi sitten käyttää itse sienten kasvatukseen halutulla kasvualustalla.

IMG_4192grain spawn

Sienten tuotantovaiheen kasvualustaa ei enää tarvise steriloida, pastörointi riittää. Tämä onnistuu samaisissa muovilaatikoissa, jotka täytetään halutulla seoksella jonka päälle kaadetaan 80-asteista vettä. Veden annetaan vaikuttaa kunnes lämpötila laskee 60 asteeseen, jonka jälkeen vesi kaadetaan pois ja ainesten annetaan jäähtyä.

IMG_4199_sterile spawn

Sokeriruokokuitua pastöroitumassa

IMG_4213making fruiting mix

Lopuksi steriloituun massaan lisätään itse sienirihmasto, ja seos pakataan erityisiin viljelypusseihin, tai kotioloissa pyykkikoreihin tai vaikka rei’itettyihin muovisankoihin, jonka jälkeen joitakin viikkoja myöhemmin ne alkavat puskea pieniä ja suuria sieniä syötäväksi.

Ja eikun syömään!

Kokonaisia kuvasarjoja ja muita mielenkiintoisia sieniviljelyartikkeleita löytyy Milkwoodin blogin sieniviljelyosastolta http://milkwood.net/category/mushroom-cultivation/

Mainokset

3 ajatusta artikkelista “Sisäsiistiä sieniviljelyä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s