Päivitys Ruotsista, permakulttuuri täydessä vauhdissa!

Pohjoismainen permakulttuuritoiminta alkaa pikkuhiljaa lähtä liikkeelle ainakin länsinaapurissa, tässä muutamia uutisia Ruotsin touhuista, sekä tietoja ensi kevään permakulttuurikursseista, off grid-asumisesta vanhassa sirkusvaunussa jne..

Kirjoittanut Richard Perkins
päivitys lainattu ja käännetty kirjoittajan luvalla permacultureglobal.com-sivustolta. Alkuperäisen englanninkielisen artikkelin voit lukea täältä.

Kaikenlaista on ehtinyt tapahtua Ruotsissa oloni aikana, viivytellessäni täällä tämän kesän erinomaisen PDC-kurssin jälkeen rakentaen tukikohtaa itselleni ensi vuonna tulevia tapahtumia ja mahdollisuuksia varten. Permakulttuuri on tässä kauniissa maassa valmis ottamaan tuulta alleen! Heinäkuussa 45 ihmistä viettivät harmonisessa yhteistyössä, eläen yksinkertaisesti yhdessä kauniilla maatilalla Grävstassa kahden viikon mittaisen mahtavan PDC-kurssin.  Olemme jo sopineet seuraavasta kurssista ensi toukokuussa, jolle on vielä pari paikkaa jäljellä jos sinua kiinnostaa arvostettu PDC-kurssi höystettynä mahdollisuudella jatkaa edistyneille käytännön kursseille, jotka pyörivät läpi kevät- ja kesäajan niille, jotka kaipaavat pitempiaikaista ja osallistavaa oppimisseikkailua tuetuissa yhteisöllisissä puitteissa.

Holistic Management-laidunnusyritys keväälle

Heinäkuun PDC-kurssin aikana kutsuimme HM-laiduntaja Oloph Fritzenin puhumaan työstään lihakarjan ja kanojen laiduntajana läheisellä 60 hehtaarin tilallaan. Ensi vuonna hän laajentaa 90 hehtaariin 60M euron Drömsgarden-hankkeen tiimoilta. Paikallisen eläköityvän maanviljelijän kanssa puhellessa järjestin liiketapaamisen Olophin avulla, ja sain alustavan luvan aloittaa 40 hehtaarin HM-laidunnusliiketoimen hänen maillaan vuokratta, mahdollisuudella laajentaa toimintaa jatkossa yhteisellä sopimuksella. Maatila on kaunis ja valmiiksi jaettu laidunlohkoihin, jotka liitän laidunnussuunnitelmaani.

Kiireisen  kansainvälisen opetus- ja konsultointiaikataulun vuoksi olen taipuvainen ostamaan lypsylehmien sonnivasikoita huhtikuussa n. 180-200 kilon painoisina ja kasvattamaan ne valmiiksi teuraalle loka-joulukuun välille. Olophin kanssa suunnitelmanamme on kasvattaa yhdessä useita satoja maatiaisrotuisia muninta- sekä syöntikanoja seuraamaan lehmiä niiden laidunkierrossa. Aloitamme lokakuussa jolloin kanat ovat valmiita laitumelle ensi maalis-huhtikuussa.

Syksyllä munivat kanat jäävät hoitoon ja broilerit myyneenä aion jatkaa työtäni ympäri maailman opettaen ja tehden suunnitelmia, näin ollen valintani mukaan bonuksena välttäen Ruotsin talvipakkaset!

Toinen innostava osatekijä tämän hankkeen tiimoilta on ystäväporukan avaama myymälä Gnestassa. Gnesta on vaihtoehtoinen keskus, josta on tulossa ponnistusalusta paikallisille tuottajille, itseni mukaan lukien, sekä alueella aluillaan olevien yhteisöiden yhteisille tuotteille.

Voin myydä naudanlihan, munat ja broilerit suoraan asiakkaille, ja paikallinen laki sallii innovatiivisen markkinoinnin sekä tuotteiden jalostamisen, joka lisää niiden arvoa. Suunnittelemme markkinoivamme tuotteet (sertifioimattomana) post-luomuna, jakaen resurssit Olophin kanssa erillisten maatilojemme kesken aina kun mahdollista. Täältä Tukholmaan on matkaa 80 kilometriä, jonka aiomme asettaa asiakaskunnan maksimisäteeksi, ja näin ollen hyödyntää laajan asiakaspohjan ja rajoittaa kuljetuksista aiheutuvaa jalanjälkeä.

Kesällinen suunnittelu- ja toteutustyöpajoja Integralpermanencen kanssa

Permakulttuuri leviää Ruotsissa, mutta kenties hieman hitaammin kun omalla kotiseudullani! Siltikin viimeisimmän PDC:n menestyksekkyys sekä se, että seuraava kurssi on jo puolilleen täynnä ovat hyviä merkkejä ihmisten halusta integroidun ja kokonaisvaltaisesti hoidetun ruoantuotannon ja elinkeinojen luomiseen.

Aloitamme ensi vuoden huhtikuussa toisiinsa kytketyn sarjan työpajoja, ja ensimmäisenä rakennamme integroidun kylmän ilmaston kasvihuoneen. Se on suunniteltu lämpiämään Jean Pain – kompostilla ja on lajissaan ensimmäinen ympärivuotinen luomutuotantosysteemi näillä main. Kasvihuone tulee viimeisintä LED-teknologiaa hyödyntäen tuottamaan erittäin korkealaatuisia tuoreita tuotteita suoraan kuluttajille myymälän ja suorien vihannestoimitusten kautta. Tämä malli on skaalattavissa  ja toistettavissa kaikkialla metsäisissä Pohjoismaissa, kuten myös monissa muissa maissa. Aidosti elävöittävä systeemi, joka tuottaa maatilamittakaavan kompostia, kuin myös kaloriarvoltaan korkeamman lämmityskapasiteetin kuin perinteinen puun poltto. Tapasin Etiennen (JP:n veljentytön ja teknisen avustajan joka pyörittää Jean Pain-yhtiötä) Etelä-Ranskassa aiemmin tänä vuonna ja innostuneena vastaanotin juuri voimanulosotolla toimivan oksasilppurin, joka avustaa muita saamaan realistisen kuvan tulevaisuudenkestävistä viljelysysteemeistä.

Aikaisin toukokuulla alkaa toinen PDC-kurssi, jota seuraa kahden viikon käytännön maanrakennuskurssi, jolloin rakennamme tekolammen ja integroidun lämpöä haalivan viljelysysteemin. Sitä ympäröi hedelmä- ja marjatarha nopeakasvuisten typensitoja-/tukilajien suojaamana etelään avautuvana kaarena, joka maksimoi heijastuksen vedestä ja sekä ohjaa sivuun tai hidastaa kylmän pohjoistuulen viiman.

Kylmän ilmaston suunnittelussa on kaikin puolin kyse pienilmastojen vipuvoimasta, joka tuottaa erittäin hyödyllistä ja laajamittaista tilaa Grävstan yhteisölle sitä mukaa kun heistä alkaa tulla resilienttejä maallaeläjiä.  Yksityiskohtia koko tilan suunnitelmasta postaillaan  Integralpermanence.org – sivustolle talven mittaan, sitä mukaan kun minulla on aikaa saada digitaaliset suunnitelmat ladattua nettiin!

Parin päivän levon jälkeen suuntaamme naapurikylään rakentamaan pientä ja matalan hintatason / jalanjäljen  “hobitti- tyylistä” taloa  ja erillistä teräsbetonista sauna- ja suihkurakennusta Karlbergin asukkaille.

Tulossa on siis koko kesäntäydeltä permakulttuurisuunnittelutoimintaa, jotta laajempi yleisö voisi ottaa askeleen lähemmäs maalla elämiseen perustuvaa resilienssiä ja keskinäisesti hyödyllisiä ja toinen toisiaan tukevia kysyntä-tarjonta-ketjuja, tarjoten innokkaille osallistujille mahdollisuuden hankkia mainiota edistyneiden projektien suunnittelu/toteutuskokemusta.

Matalien ympäristövaikutusten ja korkean liikkuvuuden rakennushanke

Vierailtuani muutamissa maalle perustumassa olevissa yhteisöissä tunnin matkan sisällä Tukholmasta ja nähtyäni potentiaalin kuntamittakaavan hyödylliselle muutokselle, päätin hankkia vanhan saksalaisen sirkuskaravaanin, ja rakentaa siitä itselleni pienen kodin. Olen viettänyt viime viikot keräten irto-osia Britanniasta ja vimmatusti sisustaen tätä mainiota rakennelmaa sopimaan tarpeisiini pitkän, pimeän ja kylmän 59:n leveysasteen talven läpi! Edistys on ollut nopeaa, ja muutamia ensimmäisen kahden viikon aikaisia edistysaskeleita voi katsella  photo- logista täällä.

Ensimmäiseksi tehtävänä oli hioa 2-3 mm ulkoseinän kuusipontista joka on kestänyt vuosien ajan ankaria talvia ja tuntui hieman huteralta, sekä sivellä pintaan kaksi kerrosta pellavaöljyä (joka on täällä päin maailman parasta tavaraa!)  ja kahdeksan kerrosta tiikkiöljyä. Nyt se alkaa näyttää kunnostetulta. Työssä on hyödyksi kokemukseni kolmen ahtaan asuntoveneen sisustuksesta  Britanniassa, jossa suunnittelu ja huolto ovat äärimmäisen tärkeitä.  Lähtökohtaisesti tämän off grid-, itsensä ylläpitävän asuintilan rakentaminen perustuu tälle arvokkaalle kokemukselle, ja lähes kaiken ollen niin kallista Ruotsissa, ensimmäinen etappini oli road trip Britanniaan noutamaan sisustuksen vaatimat tarvikkeet.  Vaikka se kulutti polttoainetta ja maksoi sievoisen summan, säästin sillä arviolta 10 000 euroa, materiaaleista joista jotkut eivät ole edes saatavilla täällä.

Ensisijainen suunnitteluhaaste on ollut ankarien talvien kestävä eristys. Huolenaiheenani oli sisätilan määrä ja koska halusin materiaalin jonka kanssa on helppoa ja nopeaa työskennellä, valitsin erittäin korkealaatuisen Tri-Foil-eristeen. Vain muutaman millin paksuisenakin sillä on samat eristysominaisuudet kuin 20 cm:n kerroksella lasivillaa. Ei kaikkein matalimpien ympäristövaikutusten valinta, mutta selkeästi käytännöllisin rajoitetussa tilassa ja ilmasto-olosuhteissa. Mahdollisen runsaan kondensaation vuoksi oli tärkeää luoda vedenpitävä sisävuoraus, joka on helposti saavutettavissa tällä materiaalilla. Eri vaihtoehtoja kustannusten ja materiaalien saatavuuden suhteen punnitessa olen valintaan erittäin tyytyväinen.

Vaunun vuoraus paikalliselta sahalta saaduilla ponttilaudoilla nopsaa, samoin kuin mielenkiintoisen lämmitysjärjestelmän johtojen ja putkien asentaminen. Kahden joustavan 136W paneelin (joiden kukaan ei edes voi huomata olevan katolla) ja 500W tuuliturbiinin johtaminen 3 x 136ah:n Elecsol aurinkoakkuihin tuottaa minulle runsaasti voimaa pitkästä pimeästä talvesta huolimatta. Sillä toimivat erittäin korkealaatuiset lämpimät LED-valot jotka on sovitettu tavanomaisiin 240V pistokkeisiin, autostereot, vesipumppu kuin myös läppärin/puhelimen yms. laturit. Tällä kokoonpanolla akut eivät koskaan vajoa alle 12,5 voltin, mikä on optimaalista jotta nämä erinomaiset akut saavuttavat odotetun 15 vuoden iän.

Niille, joita kiinnostaa pienten off grid-asumusten rakentaminen, minulla on ilo kertoa asentamastani lämmitysjärjestelmästä. Minulla on kaksi tulisijaa. Yhden ystäväni Ed teki tunnissa vaunun etuosassa sijaitsevan saunan lämmitykseen, (joka on myös kätevä märkien vaatteiden, saappaiden, yrttien, hedelmien yms kuivaamiseen). Se on oleellinen osa täällä elämistä ja sopii yllättävän pieneen tilaan. Päähellassa on sisäinen lämminvesivaraaja 50 litran ”kalorifeerille” ja kahdelle lämpöpatterille. Näiden systeemien putkitöihin liittyvä mielenkiintoinen aspekti liittyy veden kiertoon: suuremmassa systeemissä olisi yleistä käyttää kiertopumppua. Koska halusin yksinkertaisuutta, suunnittelin painovoimaan perustuvan systeemin. Lattian alla on suuret 6m3:n säiliöt, jonne asennan vesitankin, jossa panen olutta, hapatan kesän satoa ja säilytän polttopuita. On tärkeää estää tätä aluetta jäätymästä, joten yhden patterin ollessa 1m:n pudotuksella josta se nousee tasaisesti 28mm:n syöttöputkea pitkin, olen luottavaisilla mielin että voin pyörittää lämminvesivaraajaa sujuvasti ilman erillistä pumppua. Valokuvat selittävät tämän selkeämmin! On tärkeää, että patterien BTU-kapasiteetti on korkeampi kuin lämminvesivaraajan maksimiulostulo, jotta systeemi ei kiehu yli. Systeemin korkeimpaan kohtaan sijoitettu vesisäiliö on vanha tapa varmistaa että mikään ei karkaa käsistä ja kiertää mahdolliset Chernobylin tapaiset olosuhteet suljetun kierron systeemeissä.

Vaunussa on luonnollinen jääkaappi, ilmavirtakaappi josta ulostuloputki katolle, sekä hieman viisto putki joka vetää viileää ilmaa vaunun alta auttaen kondensoimaan ilmankosteutta. Tämä on ideaalinen ratkaisu maitotuotteiden ja vihannesten säilytykseen. Rakennan myös keittiöosastoon heinälaatikon ruoanlaittoa varten polttoaineen tarpeen vähentämiseksi, yhdistettynä slow-ruoanlaittoon puuhellalla talviaikaan.

Koska olen elänyt matalien ympäristövaikutusten elämää elämäni viimeisimmän puolikkaan ajan, olen innokas jakamaan tällaisten tilojen rakentamisen tuoman investointipotentiaalin ja luovan tyydytyksen. Kaikenkaikkiaan, Britannian road tripin mukaan lukien, tämä koti maksoi minulle 12 000 euroa. Se on arviolta 50 000:n arvoinen kun katsotaan vuorattujen mutta sisustamattomien vaunujen markkinoita. Ei hullumpi saavutus parin viikon kauniisti rakennetun asuntovaunun kunnostuksella! Tämä nimenomainen kuljetti kummitusjunaa 1970-luvulla ja on rakennettu kantamaan metalliraiteiden ylimääräisen painon. Täysin laillisena ja tiekelpoisena tämä on minun mieleeni liikkuvaa luksuselämää!

Huomenna maatilakonsultaatiolle ja sieltä loikkaus Portugaliin vetämään hauraiden alueiden, joka valmistelee myöhemmin vuoden mittaan tehtäviä maanrakennustöitä. Toivon vaunun olevan valmis ja talvikunnossa syyskuun lopulla, ennen lähtöä Euroopan kiertueelle muutaman muun touhukkaan PDC-kurssin johdosta, mukaanlukien ensimmäinen ikinä järjestetty Luxembourgin PDC,  sekä uusinnat Mallorcalla, Thaimaassa ja Dominikaanisessa tasavallassa.  Muutaman muun maatila- ja projektikonsultaation ollessa vielä tulollaan tänä vuonna olen varmistumassa siitä, että ekosysteemejä korjaavien eheyttävien systeemien suunnittelun sekä terveen taloudellisen hyödyn tuottamisen kysyntä on vakaassa kasvussa.

-HUOM- Jos teknisten termien käännöksessä vaikuttaisi olevan puutteita tai virheitä, pyytäisin ystävällisesti huomauttamaan niistä allaolevan kommenttikentän kautta. Kiitos 🙂

Yksi ajatus artikkelista “Päivitys Ruotsista, permakulttuuri täydessä vauhdissa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s