Keittiöviljelmiä: Kefiiri

Kuvan nokareet ovat pari kuukautta sitten tuttavaltani saamia kefiirinsiemeniä, jotka tuottavat maidosta (ja kokeiltu on, myös soija-/riisi-tms. maidosta)  probioottista, entsyymirikasta jugurttijuoman tapaista maitotuotetta, kefiiriä. Teen siitä usein aamiaissmoothieta hamppuproteiinin, merileväjauheen, marjojen, kurkuman, hunajan tms ainesten kera.

Päivittäisiin aamurutiineihin (tai unohduksen sattuessa iltarutiineihin) siis kuuluu nykyään viljelmän tarkistus ja parin kolmen päivän välein ”sadonkorjuu”, eli valmiin kefiirin erottelu, siemenen huuhtelu ja plumpsautus takaisin purkkiin tuoreen maidon kanssa. Ensialkuun väli oli nelisen päivää, joten valmistumisaika näyttää lyhenevän sitä mukaa kun siemen kasvaa, purkin koon pysyessä samana. Toisinaan huuhtelen siemenen päivittäin, se vaikuttaa etenkin alkuvaiheessa hieman nopeuttavan kefiirin valmistumista.

Siemen kasvaa käytössä, joten sillä voi ajan mittaan tuottaa suurempia ja suurempia määriä kefiiriä, ja sitä voi myös jakaa tutuille ja naapureille. Mainio pieni aikalailla itse itsensä hoitava jugurttikone. Paikallisen leipurin tiedän käyttävän kefiiriä myös leivän leivontaan. Omat määrät ovat vielä niin pieniä, että ne menevät suoraan syöntiin, mutta olisi kiva kuulla myös muita vinkkejä tulevien aikojen varalle 🙂

Lisää aiheesta voi lukea wikipedian kefiiri-artikkelista.

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Keittiöviljelmiä: Kefiiri

  1. pohjoinenpermakulttuuri Kirjoittaja

    Vaihdoin pari päivää sitten kefiiritaktiikkaa, ja sen sijaan että olisin odottanut yhden erän valmistumista ja sitten uuden aloittamista ”puhtaalta pöydältä” tuoreella maidolla, olen nyt vaan korvannut käytetyn kefiirin määrän uudella maidolla ja sekin näyttää menevän ihan hyvin. Saapas nähdä viihtyykö siemen näissä oloissa vai pitääkö vaihtaa takaisin alkukonsteihin.

    Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s