Permakulttuuriperiaatteita: ”Hanki tuotoksia”

Otsikko on kenties hieman  kömpelö käännös Holmgrenin permakulttuuriperiaatteiden kolmannesta kohdasta ”obtain a yield”. En ole kovinkaan perehtynyt Holmgrenin periaatteisiin, ja usein ajatellut tätä periaatetta aina melkein turhana tai itsestäänselvänä osana listaa. Tänään kuitenkin aloin ajatella, kuinka tärkeää todella on, että permakulttuurisuunnittelun puitteissa luodut kokonaisuudet ovat muutakin kuin satunnaista yksittäisillä killoilla tai kumppanuuskasveilla kikkailua. On tärkeää muistaa kartoittaa omat tarpeemme ja sovittaa muiden suunnitteluperiaatteiden hieno anti aidosti käsin kosketeltavaksi ruoaksi (itselle tai kotieläimille), energiaksi, ja muiksi tarpeellisiksi materiaaleiksi.

”Varmista, että saat oikeasti hyödyllisiä palkkioita osana tekemääsi työtä”
– Permacultureprinciples.com -> 3. Obtain a yield

Ja tuotoksista puheen ollen, oletko kuullut entisen koripallotähti Will Allenin ”Growing Power”-projektista lumisten talvien Milwaukeessa USA:ssa? Superintensiivinen superintegroitu tilan puolesta pienen supermarketin sisään mahtuva esikaupunkitontti majoittaa ”20 000 kasvia ja vihannesta, tuhansia kaloja, sekä koko joukon kanoja, vuohia, ankkoja ja mehiläisiä”. Puhumattakaan sosiaalisista kontakteista, kaupunkitilassa harvinaisesta yhteisöllisyydestä, käytännön kaupunkiviljelytaitojen oppimismahdollisuuksista ja inspiraatiosta!

Allenin kaupunkifarmilta löytyy seuraavanlaisia elementtejä:

 • 6 perinteistä kasvihuonetta, joissa kasvaa yli 15 000 ruukkua yrttejä, salaattisekoituksia, taimia, sekä auringonkukan ja retiisin ituja.  Näissä kasvihuoneissa sijaitsevat myös kuusi hydroponista systeemiä, joissa viljellään tilapiaa, ahvenia sekä sekalaisia salaattivihanneksia, kuin myös yli 50 sammiollista kompostimatoja.
 • Kaksi aquaponista kasvihuonetta, joissa itsenäiset kala-altaat sekä istutuspenkit täynnä salaattiaineksia ja taimia.
 • seitsemän kasvihuonetta joissa kasvaa salaattivihanneksia ja sieniä
 • matojen säilytykseen tarkoitettu kasvihuone
 • 14 mehiläispesää
 • kolme siipikarjasuojaa muniville kanoille ja ankoille
 • ulkoaitaukset kotieläimille, mukaan lukien vuohille ja kalkkunoille
 • suuri maa-alue, jolla sijaitsee järjestön hienostunut kompostointioperaatio, joka koostuu kolmestakymmenestä kuormalavakompostorista
 • anaerobinen biokaasureaktori, joka tuottaa energiaa tilan ruoantähteistä
 • sadevedenkeruujärjestelmä sekä
 • myymälä kasvisten, lihan, matolannan ja kompostin myyntiin paikallisille.

Huh, pelkkä kääntäminenkin hengästyttää!
Vihjeitä siitä, kuinka kaikki tämä on koottu yhteen reilun hehtaarin kokoiselle tontille, voi onkia katsomalla tämän videon tai vierailemalla projektin kotisivuilla.

Vasta suunnittelemalla pihoja, puutarhoja ja projekteja joilla on vaikutusta myös oman jääkaappimme ja perunakellarimme ulkopuolelle, jotka yhdistävät naapureita ja synnyttävät sunnuntaibrunsseja koko pihapiirille, alkavat permakulttuurin periaatteiden todelliset antimet näkyä – ja tuntua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s