Permakulttuuria radiossa

Tänään tuli Yle Puhe- kanavalla Tuomas Mattilan haastattelu permakulttuurista.

Käykääpäs kuuntelemassa http://www.yle.fi/puhe/iltapaiva.php?id=4655

”Luomuviljelijä ja tutkija Tuomas Mattila kertoo, miten hän toteuttaa permakulttuuria omalla kotitilallaan Nummi-Pusulassa. Kaupungeissa parveke-, siirtola- ja kotipuutarhat ovat tätä luontoa kunnioittavaa ajattelua parhaimmillaan.

Luomuviljelijä antaa myös vinkkejä villiintyneen ruohokentän hoitoon mökin tai omakotitalon pihassa. Ruohonleikkuuseen kyllästynyt multasormi voi antaa uuden elämän nurmikolleen monikerroksisena puutarhana, joka tuottaa samaan aikaan marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.”

Mainokset

3 ajatusta artikkelista “Permakulttuuria radiossa

 1. kaikenhuippu

  Hyvä kuunnelma.. Tuli aika paljon ideoita ja tietoa… Esim mainittu raparperin istuttaminen hedelmäpuiden alle vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta, varsinkin kun koko perhe tykkää raparperimehusta 🙂 Toisaalta sinne voisi pistää väleihin myös marjapensaita (hedelmäpuut on vielä aika alkutekijöissään, satoa ehkä yksi omena vuodessa…) Ehkä molempia…

  Vastaa
  1. pohjoinenpermakulttuuri Kirjoittaja

   Mm. Kerroksellisuus on yksi metsäpuutarhasuunnittelun perusjuttuja, ja on mielenkiintoista nähdä jahka kokeilut edistyvät, että millaiseksi sitten tällaisten pohjoisten olojen sovellukset muodostuvat. Alunperinhän metsäpuutarhakonsepti on lähtöisin tropiikista, jossa kerroksellisuutta tosiaan on paljoltikin. Robert Kourikin mukaan tämä malli ei kuitenkaan pätisi samalla tavalla lauhkeassa ilmastossa, jossa pystysuora kerroksellisuus on vähäisempää. http://robertkouriksgardenroots.blogspot.com/search/label/temperate%20zone Pensaat sun muut puiden alla myös erään toisen Kourikin artikkelin mukaan johon nyt en löydä linkkiä vaikeuttavat puiden hoitoa ja sadonkorjuuta siinä määrin että kätevämpää olisi pitää alustat pelkän katteen peitossa. Huhujen mukaan Kourik on kirjoittamassa kirjaa permakulttuurin myyteistä, joten jäämme mielenkiinnolla odottelemaan ja pitää siihen asti koittaa olla mahdollisimman objektiivinen ja kokeilla mikä toimii.

   Vastaa
   1. kaikenhuippu

    Joo, täällä Suomessa ja meidän pihalla varsinkin, on tuo maaperän köyhyys/ohuus vielä ongelmana. Ravinteita ei välttämättä riitä. Meillä oli tarkoitus esim tuosta oman projektimme, jonka teksti juuri tipahti eetteriin, takaa poistaa mänty tai kaksi viemästä ravinteita. Samalla männyn juuret jäävät maahan sitä parantamaan, ja männyllä lämmitetään sitten aikanaan taloa (njoo, oman pihamme pinta-ala ei kyllä riitä polttopuun kestävään kasvatukseen…).

    Mutta luulisi että pari kerrosta onnistuu, varsinkin kun ei laita turhan tiheään. Tällöin jää paremmin sitten liikkumatilaa puiden hoitoonkin, ja toisaalta ei tarvitse juuri ajella nurmikkoa (jota jää pihaan ajeltavaksi vielä helposti tuhat neliötä…). Katsotaan miten käy.

    https://kaikenhuippu.wordpress.com/2011/10/03/omat-projektit-ruokaa-omasta-pihasta/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s