Koroisten PDC-kurssin satoa

Turussa Koroisilla järjestettiin elokuun alkupuolella PDC (permacultrue design certificate)-kurssi, varmaankin ensimmäinen laatuaan Suomessa 15 vuoteen. Kurssi oli kansainvälinen, ja opetus englannin kielellä, sillä se järjestettiin EU:n elinikäisen oppimisen Grundtvig-ohjelman rahoituksella. Osallistujia oli suomalaiset mukaan lukien 12 maasta, pääosin Euroopan pohjoisemmilta alueilta. Kurssilaisten valinta oli ollut haastava – hakemuksia tuli satakunta. Kurssin vastaava opettaja Aranya tuli Englannista, ja lisäväriä tarjosivat ilahduttavan monet kotimaiset vieraat, aiheinaan mm. suomalaiset metsäpuutarhat, kaupunkiviljely ja -keräily, villivihannesten ja muiden syötävien luonnonkasvien keräily sekä permakulttuurin käyttö maatilamittakaavassa.

Grundtvig-rahoituksen mukanaan tuoma haaste oli mahduttaa normaalisti 14 päivää kestävä 72 tunnin kurssi vain kymmeneen päivään. Tämä tarkoitti kaikille pitkiä, mutta ryhmässä muodostuneen ainutlaatuisen yhteishengen ja Aranyan taidokkaan luotsauksen ansiosta antoisia päiviä, joiden rasituksista virkistyttiin useina iltoina saunan lauteilla tai rannan kuutamonuotiolla. Oppiminen tapahtui monipuolisten harjoitusten ja tehtävien siivittämänä, usein ulkoilmassa nauttien auringonpaisteesta tai pähkäillen pihapuun lehvästön varjossa.

PDC-kurssin sisältöön kuuluu aina suunnittelutehtävä, jossa kurssin opit laitetaan heti käyttöön käytännön tasolla. Tähän tarkoitukseen kurssipaikka LUMO-keskuksen pihapiiri tarjosi mielenkiintoisia haasteita, etenkin sen vuoksi, että permakulttuurisuunnittelu on myös liitetty osaksi alueen Koroinen 2020-kehityssuunnitelmaa. Koroinen on erikoislaatuinen historiallinen maaseutusaareke keskellä Turun kaupunkia, ja tarjoaa siten oivalliset puitteet elinvoimaisen maankäytön mallikohteelle ja viileän ilmaston sovellusten kokeiluille. Eikä siellä ollakaan kurssin jälkeen jääty pyörittelemään peukaloita. Yle uutisoi juuri, että Turun AMK:n kestävän kehityksen opiskelijat yhdessä kurssille osallistuneen ja siellä inspiroituneen puutarhaviljelyn opettajansa David Stokesin kanssa huhkivat jo täyttä päätä opetuspuutarhansa uudistuksen kimpussa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s