Salaattiainesten sekaviljelyä lämpölavoilla

Tämä on poiminta World Permaculture Networkin (WPN:n) jäsenten tarjonnasta, kokemuksia Coloradosta jossa varaslähdön puutarhakauteen voi ottaa jo helmikuun lopulla kylvämällä viileässä viihtyviä ja hallankestäviä salaattiaineksia lämpölavoille. Toimii varmasti oikein ajoitettuna Suomessakin pidentämään jo valmiiksi niukanlaista kasvukauttamme. Muun puutarhan vielä nukkuessa talviuniaan on mahtavaa tuoda pöytään salaatteja omasta pihasta tai parvekkeelta.

Ensin täytyy tietenkin hankkia tai rakentaa lämpölava. Esimerkkitapauksessamme on itse rakennettu sivuilta ja takaseinältä eristetty kierrätysikkunallinen malli, taustalla yksinkertainen muovikaari joka tosin läpäisee auringonvaloa huonommin kun ensimmäinen.

Lähes valmis lämpölava, eristeet puuttuvat vielä seiniltä

Lämpövaikutuksen maksimoimiseksi lava kannattaa sijoittaa aurinkoiselle paikalle rintamasuunta etelään. Jos eristemateriaali ei ole valkoista, kannattaa se maalata valkoiseksi valon heijastuksen maksimoimiseksi. Lisälämpöä tarjoaa harso, jonka voi ottaa pois päivien lämmetessä, mutta jonka voi myös jättää paikalleen jos nälkäiset hyönteiset vaikuttavat uhkaavan herkullisia kasvustoja.

Siemenlista:

Sinappikaali (rucola) – Eruca sativa
Daikon-retiisi – Raphanus sativus
Sarviapila – Trigonella feonum-graecum  (yrtti ja typensitoja)
Sikuri – Cichorium intybus
Lehtikaali – Brassica oleracea
Lehtisalaatti – Lactuca sativa
Mizuna – Brassica rapa nipposinica
Persilja – Petroselinum crispum
Purjo – Allium ampeloprasum porrum
Pinaatti – Spinacia oleracea
Tarhasuolaheinä – Rumex acetosa
Vuonankaali (Maché)  – Valerianella locusta

Lisäksi tässä tapauksessa seassa kasvoi paljon viime vuonna itse siementämäänsä tilliä. Siemenet kylvettiin kokeellisesti sen kummempia kyntämisiä suoraan maan pinnalle ja peitettiin ohuella kerroksella kompostia.

,

Kastellaan sadevedellä tai katolta tulevilla sulamisvesillä. Lämpiminä päivinä ikkunat avataan raolleen ettei sisätila kuumene liikaa.

,

Kuusi viikkoa myöhemmin kasvu on täydessä vauhdissa. Tiheää kasvustoa harvennetaan syötäväksi joka aterialle , mitä ei tietämätön huomaisi lainkaan! Sekaviljelyssä harventaminen on tärkeä osa hoitoa, sillä muuten kaikki tukahtuisivat tungokseen. Jo alkukesällä monet ensimmäisen kierroksen kasveista käyvät kukkimaan, josta on iloa mehiläisille ja jonka avulla saa myös monien kasvien siemeniä seuraaviin kylvöihin.

Englanninkielinen alkuperäisposti löytyy täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s