Koulupuutarhan kupukasvihuoneessa

Roaring Fork High Schoolin ruokalassa Coloradossa oppilaat arvailevat innostuneina mitkä paivän salaattiaineksista ovat peräisin koulun omasta kasvihuoneesta. Viimeisetkin epäilykset hälvenevät maistamalla: ero ostoainesten ja omien luomuainesten välillä on huomattava.

Kasvihuoneessa on miellyttävän lämmin, sopivan kostea ilma. Taustalla humisee lämmön lähteen, maanalaisen lämpöä varaavan ilmastopatterin tuuletin. Kaartuviksi muotoilluissa kohopenkeissä rönsyilee sekaistutuksen sopusoinnussa niin perinteisiä yksivuotisia vihanneksia ja yrttejä kuin monivuotisia eksoottisia ihmeitäkin, esimerkiksi banaanipuita, sitruksia ja oliiveja, jotka eivät normaalisti tulisi lainkaan toimeen Kalliovuorten karussa ilmastossa. Kasvihuoneen komistus on häkellyttävä latva-artisokka täydessä kukkaloistossaan.

Kukkiva artisokka RFHS:n kupukasvihuoneessa

Kupukasvihuoneen ensimmäinen vuodenkierto on juuri tullut täyteen. Istutukset selvisivät talven yli riemukkaan rehevinä, pahimpien pakkasten yli lisälämmittimen avustamana. Kasvihuone on toiminut luonnontieteiden käytännön laboratoriona, toimittanut lasagneaineksia kotitaloustunneille sekä vihanneksia lähiruokapiirille. Oppilaat ovat aktiivisesti avustaneet kasvihuoneen ylläpitäjää istutuksissa ja sadonkorjuussa. Kuvun ulkopuolella ympärille on pikkuhiljaa kevään edetessä syntymässä lisää kasvimaata sekä paikallisiin oloihin sopiva metsäpuutarha.

Kohopenkit kupukasvihuoneessa

Toiminnan liikkeellelähtö ei kuitenkaan ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Kasvihuoneen töiden sovittaminen koulun lukujärjestykseen vaatii myös opettajilta motivaatiota ja kommunikointia ja jatkuvuuden luominen on ollut osittain hankalaa sillä kasvihuoneessa työskennelleet oppilaat ovat pääosin valmistumaisillaan olevia senioreita. Kaikki eivät automaattisesti ruokaile koulun maksullisessa kanttiinissa vaan osa oppilaista syö omia eväitään, jolloin yhteys tehdyn työn ja sen hedelmien välillä hämärtyy. On siis selvää että puutarhan sujuva yhdistäminen koulutyöhön vaatii suunnittelua ja yhteistyötä.

Kasvihuoneessa on myös kaksi suurta vesiallasta jotka varaavat lämpöä ja joiden on lisäksi tarkoitus projektin edetessä muuttua kala-altaiksi joiden tuottamaa ravinne- ja leväpitoista vettä voidaan käyttää lannoitteena. Kuvun pohjoisseinä on eristetty lämmön karkaamisen estämiseksi. Ilmastopatteri varaa lämpiminä päivinä kasvihuoneessa syntyvää ylijäämälämpöä maaperään sinne upotetun salaojaputkiston avulla, ja termostaatin säätelemä järjestelmä puhaltaa viileinä päivinä n. 20-25 celsiusasteista ilmaa maaperästä kasvihuoneeseen.

Kupukasvihuoneen piirustukset http://www.ecosystems-design.com

RFHS:n kasvihuoneen vaiheet on dokumentoitu sen omassa blogissa, jossa on mm. runsaasti kuvia rakennustöistä ja ilmastopatterin asentamisesta.

Kasvihuoneen pohjoissivu, sekavilelyistutukset ja sadevesitankki. Montako kasvilajia onnistut tunnistamaan?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s