Rakettiuuneja rakentelemassa

Rakettiuunit ovat tehokkaita pieniä tulisijoja, jotka käyttävät hyvin vähän polttoainetta ja polttavat sen tehokkaasti, ja niitä voi valmistaa helposti kierrätetyistä sekä paikallisista materiaaleista. Viime viikonloppuna kokoonnuimme pienellä porukalla rakentelemaan niitä Tuomaksen luona, jossa ensimmäistä talvea vuohela lämpiää sähköpuhaltimien sijaan rakettiuunilla.

Rakettiuuni on osa kuttulan permakulttuurisuunnitelmaa, johon voi tutustua yksityiskohtaisesti täällä. Tärkeää suunnittelussa on ollut punoa eri elementtien välille yhteyksiä sekä luoda kiertokulkuja että ns. energian ja biomassan kaskaadeja, mikä tarkoittaa saman resurssin hyödyntämistä moneen kertaan ennen kun se poistuu systeemistä. Esimerkiksi vuohien syömistä kerpuista jää ohuita kuivia oksia jotka ovat oivaa rakettiuunin polttoainetta, ilman isojen halkojen pilkkomiseen vaadittua vaivannäköä. Lisäksi kuttulaan on sijoitettu eristetty kompostori, joka jaksaa kompostoida vuohille syömäkelvottomat biojätteet plussan puolella olevassa tilassa vuoden ympäri. Kompostorin ylijäämälämpö puolestaan lämmittää myös vuohia. Nopeakasvuisen puubiomassan lehdestäminen ja käyttö säästää vuosikymmeniä kasvaakseen vaativien isompien puiden kaatamisen tarvetta.

Mikä sitten tekee rakettiuunista niin tehokkaan? Monissa tulisijoissa palaminen on epätäydellistä, jolloin kaikki puun energia ei muutu lämmöksi. Suuri osa puun lämpöpotentiaalista poistuu hyödyntämättömänä savupiipusta savuna, pienhiukkasina ja palamatta jääneinä kaasuina, jotka muodostavat jopa 70% puun lämpöarvosta. Tämän vuoksi polttopuuta kuluu enemmän ja haitaillisia pienhiukkasia sekä muita yhdisteitä karkaa ulkoilmaan. Oikein toimivassa rakettiuunissa palaminen on niin täydellistä, että piipusta ei näy savua. Rakettiuunissa vedon synnyttävä savupiippu (3) on itse asiassa paloyksikön sisällä, jolloin palokaasujen lämpö saadaan otettua talteen ja ne ovat poistuessaan viilenneet.

Rakettiuunin erityispiirteitä ovat (kts. kuva alla):

1. Jotakuinkin J:n muotoinen palotila, jossa jyrkkiä suoria kulmia. Pitempää pätkää pitkin nousevat kuumat kaasut imevät viileää ilmaa lyhyeltä pätkältä polttoaineen lävitse.
2. Palotila on ympäröity korkeita lämpötiloja kestävällä eristeellä. Eristys = korkeat lämpötilat = täydellinen palaminen = korkea tehokkuus.
3. Eristetty savupiippu, joka on uunin sisällä ja kehittää vedon.
4. Polttopuut ovat pystysuorassa ja palaa ainoastaan pohjasta. Palamisen edetessä lisää polttoainetta putoaa pesään.
5. Kyky työntää kuumennettuja kaasuja pitkin pitkiä vaakasuoria käytäviä esim. lattian tai savilaastista rakennettujen penkkien alla.
6. Paloyksikön erottaminen lämmön käyttökohteesta ja lämmön varastointi edullisesti rakennettavissa oleviin ”huonekaluihin”.
7. Erinomainen tehokkuus sekä lämmön tuottamisessa että sen siirtämisessä sinne missä sitä tarvitaan.
8. Helppo rakentaa edullisista materiaaleista.

Rakettiuunin perusmallia voi soveltaa monenlaisiin käyttötarkoituksiin, ja työpajassa rakennettiin kolme erilaista yksikköä: ”perinteisen” rakettiuunin paloyksikkö, siirrettävä purkkiraketti esim. kesäkeittiön tai kylätapahtuman kokkailuun sekä nopeaa sätelylämpöä antava ”pocket rocket”.

Taustalla rakettiuunin paloyksikkö, purkkiraketti sekä edessä pocket rocketPäivän anti: rakettiuunin paloyksikön malli (tiilistä), purkkiraketti vielä keskeneräisenä sekä oikealla pocket rocket

Kannettava purkkiraketti kierrätysmateriaaleista Huom. ilmeisesti sisäputki oli mittasuhteiltaan hieman epäsopiva ja palaminen siksi epätäydellistä (savua).

Rakettiuunimallilla voi rakentaa myös saunan kiukaan. Linkki erään esimerkin kuvasarjaan löytyy täältä. Tämän sivun ensimmäinen kuva on Rocket Mass Heaters-kirjan kansikuva, jossa on rakennusohjeita rakettiuunin tekoon. Kirjan voi tilata joko paperiversiona tai pdf:änä n. 10 euron hintaan kirjan kuvaa klikkaamalla. Aprovechon rakettiuuniopas (englanniksi) esittelee monia muitakin sovellutuksia, se löytyy kokonaisuudessaan suoraan ladattavana täältä.

Mainokset

3 ajatusta artikkelista “Rakettiuuneja rakentelemassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s