Ruokastrategioita talvehtimiseen

Ruoka ja syöminen ovat tärkeitä konkreettisia tekijöitä, jotka nousevat tietoisuuteen, kun talvi tekee tuloaan ja kekrijuhlia vietetään sadonkorjuun päättymisen kunniaksi. Kesän ja syksyn sato on korjattu ja säilötty, ja luontoäidin lähikaupan antimet ovat tulevina kuukausina niukat. Myös kotimaiset vihannekset kaupassa alkavat vaihtua tuontituotteisiin ja lentotomaatit ottavat vallan vihanneshyllyillä. Miten talvehtimista voisi lähestyä paikallisen ja vuodenajalle ominaisen oman ruokatarjonnan puitteissa, täällä kylmässä Suomessa?

Kalliovuorten kasvihuonekurssin ja luentojen aikana on tullut esille kysymys voiko ympärivuotinen kasvihuoneviljely tuoreiden vihannesten jatkuvan saatavuuden turvaamiseksi olla Suomessa mahdollista CRMPI:llä kehitetyn tekniikan avulla? Täällä kun pakkanen voi paukkua kovissa lukemissa viikkokausia eikä aurinkokaan pilkahda taivaanrannan takaa kuin hetkiseksi, silloinkin hyvin matalalta.

Asian ratkaisuksi kysymystä voi lähestyä kahdella eri tavalla: teknisten haasteiden tai kokonaisvaltaisen strategian muodossa. Tekniikan kehittämisen tarkoituksena on etsiä ratkaisuita vähemmän energiaa kuluttavasta keinovalaistuksesta, tai parantaa eristystä esimerkiksi saippuakuplien avulla. Vain mielikuvitus ja käytettävissä oleva energia ja muut resurssit (perustus- tai ylläpitovaiheessa) ovat rajana.

Toinen vaihtoehto on pohtia kokonaan uusia näkökulmia ja strategioita itse ongelman, eli talvisen ruokaturvan ratkaisemiseksi. On ajalle ja kulttuurillimme tyypillistä käsitellä asiaa omaksumalla ihanteeksi esim. ympärivuotinen kasvihuoneviljely ja lähtemällä insinööritaistoon kylmää ja pimeää vastaan, ja unohtaa voisiko talvinen ruokavalio koostua toisenlaisista, esimerkiksi säilötyistä, hapatetuista, tai varastoiduista aineksista, lihasta ja kalasta.

Talvista ituviljelyä

Mielenkiintoinen tuoreuden ja vihreän lähde talvella ovat idut. Ne ovat siemenmuodossaan erittäin hyvin säilyviä ja itävätkin mieluiten pimeässä, jota meillä talvella riittää yllin kyllin. Lyhytkin valokäsittely idätyksen loppuvaiheessa tuo lehtivihreän esiin. Kaupan kalliille ja energiaa rohmuaville kasvihuonekurkuille ja – salaateille (joiden painosta valtaosa on joka tapauksessa vettä) onkin löytynyt mainio korvaaja!

Kasvihuoneisiin palatakseni totean vielä, että ilmastopatteriteknologian ja integroitujen, esimerkiksi rakennusten yhteyteen liitettyjen kasvihuoneiden potentiaali on nykymuodossaankin myös Suomessa huikea, ja voi pidentää kasvukautta tai kohottaa ilmastovyöhykettä useilla pykälillä. Jossain vaiheessa kylmä ja pimeä käyvät talven mittaan usein ylivoimaisiksi ainakin erittäin pohjoisessa, jolloin voi olla helpompaa peitellä kasvihuone suosiolla talvilevolle.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s