Permakulttuuri-pihatalkoot

Tänä keväänä pidimme erään tuttavamme luona Coloradossa pienen ”permablitz”-tapahtuman, jossa hänen etupihansa ilme laitettiin talkoilla uusiksi maistuvien istutusten avulla. Näin monien perheen lempivihannesten matkaa ruokapöytään päästäisiin mittaamaan kenties satojen tai tuhansien kilometrien sijaan askelilla.

Pihanäkymä ennen permakulttuuritalkoita

Yksi ensimmäisiä ohjeita permakulttuurisuunnitelman täytäntöönpanossa etenkin mikäli kaikenlainen viljely on vielä toteuttajalle uutta, on aloittaa pienimuotoisesti, ja heti omalta ulko-ovelta tai muutoin läheltä kodin aktiviteettien vilkkainta keskusta, ja edetä siitä pikkuhiljaa laajemmalle taitojen ja resurssien kuten käytettävissä olevan ajan mukaisesti. Keittiöpuutarhan istuttaminen oli tässä tapauksessa ensimmäinen käytännön askel oman ruoan alkuperän tuntemisen ja teollisen ruoantuotannon ketjuista irroittautumisen polulla tavalliselle työssäkäyvälle pienen lapsen isälle.

On kätevintä että salaatit ym. päivittäiset vihannekset ovat aivan käden ulottuvilla kun niitä tarvitaan. Varsinkin ensikertalaisen kotipuutarhurin viljelykset vaativat alkuun totuttelua sekä taitojen opettelua, ja usein pihan perälle tai liian kauas sijoitettu kasvimaa unohtuu helposti tai sen hoito kärsii huomion puutteesta. Niimpä mitä lähempänä päivittäisen läsnäolon ja kulun vyöhykettä (”ykkösvyöhykettä”) istutukset sijaitsevat, sitä helpommin niitä tulee pidettyä silmällä aivan luonnostaan, jolloin hoitotarpeet on helppo havaita hetimmiten, ja sitä helpompi vihreistä herkuista on myös muistaa nauttia ohi kulkiessaan napsimalla maistiaisia tai korjaamalla satoa ruokapöytään.

Löysimme mainion paikan perheen ensimmäiselle keittiökasvimaalle aivan pihakuistin edestä, jossa ennestään oli pieni läntti nääntynyttä nurmikkoa sekä etelään avautuvalla rinteellä pengerretyt penkit, jotka oli huolellisesti peitetty suojakankaalla ja soralla, mutta jossa ei ollut juurikaan olemassaolevia istutuksia. Paikalle on keittiöstä suora näkymä, ja se on lisäksi lapsen leikkeihin käytetyn piha-alueen vieressä, jossa  vietetään runsaasti aikaa.

Suunnitelmamme oli siis muuttaa nykyisellään tuottamaton ja hieman huonovointinen alue kasvimaaksi, täyteen omistajan lempivihanneksia, yrttejä sekä kauniita ja syötäviä kukkia. Neljästä penkereestä kaksi muutettiin kohopenkeiksi, ja toiset kaksi jätettiin kulkuväyliksi. Kuorimme soran ja suojakankaan alta esiin istutusmaan, ja ravitsimme sitä ennen kylvöä vihannesten iloksi kompostilla ja ruokamullalla.

Kohopenkkien rakentamista

Ensimmäisten siementen kylvöä

Penkereiden ylä- ja alapuolella oleva nurmikko muutettiin paksukatteisiksi perunapenkeiksi, jossa perunat istutettiin lähes suoraan maan pinnalle ja peitettiin n. 30 cm paksuisella olkikatteella, jota myös lisätään kesän mittaan taimien kasvaessa. Ennen istutusta maanpintaa avattiin hieman lapiolla ja siihen lisättiin kompostia.

Laitoimme saman tien uusiin kohopenkkeihin suoraan kylvöön sopivia siemeniä kuten hernettä, salaattia, pinaattia yms ja jätimme lisäksi tilaa katteella peitettyihin penkkeihin myöhemmin ilmojen hieman lämmettyä taimina istutettaville lajikkeille.

Muutaman kuukauden ikäisenä istutukset olivat päässeet jo hyvään vauhtiin, tässä lopputulos:

Jälkeen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s